Bio znamená vlastně jen to, že je daná potravina vypěstvána a vyrobena technologimi z konce 19. století, přičemž se jako dogma, které se nesmí vyvracet, přijímá tvrzení, že koncem 19. století bylo vše zdravé a ohleduplné k přírodě. Že tomu tak zdaleka nemusí být, viz http://www.vesmir.cz/soubory/2003_V247-253.pdf, článek Urbánní mýty o organickém farmaření. Takže bio není nic jiného než další podfuk na obyvatele, jak z jejich kapes vytáhnout peníze na dotování neefektivního evropského zemědělství.
Těmi dotacemi jsem nemyslel přímo dotace od státu, ale způsob, jak donutit lidi aby platili více, než je nutné a než si producenti zaslouží. Omlouvám se za nepřesné vyjádření.
Muzete mi povedet, co je tak dinosauriho na integrovane produkci, treba Revy vinne? To, ze se misto medi a jinych "vhodnych" pozivatin pouziji latky, zivocichove (roztoci) nebo rostliny (plisne), ktere jsou prirozenymi neprateli nevhodnych navstevniku je snad pro potechu vsech (vcetne prirody samy).
Ostatne to, co se dnes pestuje na polich ma s materialem z 19. stoleti opravdu pramalo spolecneho. Ja se na to divam z hlediska vinarske BIO produkce, kde treba takova Malverina (primo s timto zamerem slechtena) je velice odolna vuci beznym agresorum a dava vino velice uslechtile a plne... - zkuste treba aktualni prodej rocniku od Michlovskeho a vubec se nebojte, ze jde jen o "odrudovou jakostku", kdyz nam skvely vin. zakon rozeznava zatrideni jen dle jednoho a dnes jiz ne zcela duleziteho parametru (zbytkovy cukr).
Myslim, ze podobne bych Vam mohl argumentovat i v jinych oblastech rostlinne i zivocisne vyroby... samozrejme neco to stoji (a mozna vic nez konvencni (kobylkove) vysati pudy), ale ja za takoveto produkty a postupy jsem ochoten zaplatit i dnes (ano jsem divnej pri pohledu na plne supr mega markety... a co?)
Bio- a jiná označení jsou především tahákem na peníze spotřebitelů. Je jedno, že rostline nepotříkám pesticidem, když ji s jiným konzervantem uchovávám, aby měla trvanlivost X-let. Např. mléko je nejzdravější syrové, jen zachlazené. Přesto se do obchodu dostane minimálně pasterizované, až pasterizace vyvolává sražení kaseinu a ten následně vyvolá alergii (určitě to mnozí znáte ve formě bolestí nohou u malých dětí, o kterých Vám lékař řekl, že to jsou "růstové" bolesti).
Použití hnojiv a pesticidů požadují zemědělci, aby měli vyšší výnosy. Použití konzervantů zase obchodníci, aby jimi prodávané potraviny vydržely na pultu co nejdéle. Proti obojí lobby má spotřebitel smůlu, protože když se najde zemědělec, který by prodával např. mléko tzv. ze dvora, tedy jen zachlazené a nepasterizované, dostane mastnou pokutu a bude mít takové popotahování s úřady, hygieniky a jinými dozorci trhu, že si to zavčasu rozmyslí. Takže my dlabeme potraviny s konzervanty, což se zase živná půda pro vznik chorob, choroby a léčiva jsou živnou půdou pro doktory a farmaceutický průmysl a tato spojená lobby Vás ze svých spárů nepustí a bude si živit různé certifikátory, značky Klasa apod., jen aby měla jistotu svých zisků. Protože ani různé bio-značky nejsou zadarmo, takže ten, kdo ji získá, musí následně zvednout cenou své produkce, aby na tuto certifikační autoritu vydělal. Je to prostě dokonale promyšlený systém.
Zkuste zabrousit do potravin a probudit se... samozrejme nerozporuji, ze to co popisujete je rovnez bezne k nakoupeni, ale co je podstatne JSOU TU BEZNE (!) DOSTUPNE ALTERNATIVY, ktere jsou treba zcela bez chemicke konzervace, glutamanu a jinych "uslechtilych" prisad... to, ze se vsechno oznacuje E-cky jeste neznamena, ze vsechno jsou skodlive latky...:-))
PS: Mam dve male deti a moc dobre s zenou sledujeme tyto parametry u potravin, takze vim o cem mluvim, vcetne aktualni nabidky.
Vždyť tam chodím a vidím:
- trvanlivé mléko s dusíkovou ochranou, co po otevření krabice nezkysá, ale rovnou shnije
- jogurt s trvanlivostí 1/2 roku a více
- úžasná německá roláda s máslovým krémem s trvanlivostí 3/4 roku (to za tu dobu ani nezežlukne? Jakpak to ti Němci jen dělají, když ne konzervanty, a zcela jistě bezpečnými, když na tom mají jakousi značku kvality?)
- báječnou balenou stolní vodu, který má trvanlivost rok a je slazena aspartamem. Pokud je mi známo, aspartam se v teple rozkládá na jedovaté látky typu formaldehydu. Vy už jste někdy viděl balenou vodu v chlaďáku? Já tedy ne. Jaký div, že lidem s citlivým nosem tato voda páchne už při otevření. Stejně tak páchnou mnohé sirupy a džusy, a občas je jedno, jestli jsou levnější nebo dražší. Pach formaldehydu se dá přerazit silnějším slazením a nabublinkováním.
Nechci pokračovat, ale připadá mi, že cílem tzv. moderního stravování je prodat co největší šunt, opentlený takovou reklamou, aby vypadal jako zázrak zdravé výživy (viz např. označení "light").
Ale vzdyt si neodporujeme... ja kolem techto humusu chodim dene, ale prave ze jen chodim a kupuji jine veci, ktere jsou taktez bez problemu dosazitelne - a to jak cenove, tak predevsim tim, ze jsou soucasti nabizeneho sortimentu. A opravdu se nezenu po nejlevnejsim a s bombastickou reklamou uvadene sunty...
Kdyz clovek chce, k informacim se dostane, napr. pres vedecke pracovniky laboratori potravinarske inspekce apod.
Dekuji, ze jste mne ohodnotil bez toho aniz byste o me cokoli vedel, rad bych si taktez jednu kristalovou kouli obstaral, mohu se otazat, kde je k dostani?
Nemohu si pomoct, ale konkretne znacka KLASA je symbol, co si na vyrobek muze nalepit kazdky, kdo za nej zaplati. Typicky priklad marketingove dobre zvladnute propagace - my uvedem ten symbol, a kazdej blbec co nema na reklamu se s nama muze svezt, staci zalepit pul mega a rok si to tam muze lepit.
At mi nikdo nevyklada, ze veprova sunka za 15,- je horsi nez veprova sunka KLASA za 8,90 ;)
Od té doby, co jsem viděl souseda, který běžně prodává 'bio' produkty, jak před InterSparem v Mladé Boleslavi přendaval z nákupního vozíku vejce do obalů v označením BIO !!!, nevěřím tomu, jen nám tahají peníze z kapes a běžný spotřebitel v obchodě nemá šanci si kvalitu ověřit.
Naštěstí u nás ve vsi lidi vědí, v jakém stavu má slepice i zbytek hospodářství, takže musí zlatokopčit někde jinde.
Takže sice stejně nevím, za co utrácím, ale aspoň se snažím neutrácet zbytečně.
Na internetu se objevilo mnoho obchodů, které nabízejí Fair Trade produkty. Bio potraviny a jiné výrobky v rámci této značky nabízí www. fair-trade.cz. Kromě toho přispívá na charitu do kampaně" Česko proti chudobě". Tato kampaň podobně, jako obchodní zančka Fair Trade, potlačit chudobu v těch opravdu nejchudčích zemích. Někdo by mohl namítnou, že dochází ke zneužití. V některých případech to může nastat, ale u Fair Trade Vám zůstane alespoň kvalitní výrobek, nebo něco dobrého- bioprodukty. Takže pokud mám tu šanci mít naději, že pomáhám dobré věci- udělám to!!!!