Hlavní navigace

Názor k článku Automobilový průmysl má nejistou budoucnost od Jimmy - Ano, podnikatel s ročním obratem pod 1 milión Kč...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2008 15:20

    Jimmy (neregistrovaný)
    Ano,
    podnikatel s ročním obratem pod 1 milión Kč nemusí být plátce DPH ( ale může být dobrovolně). Kolik procent trhu asi budou tvořit takového pidifirmy a živnostníci ? 1 MKč obratu uživí tak jednoho živnostníka, dva lidi už se tím neuživí (pokud nemají náhodou náklady jdoucí limitně k nule).

    Ano, marže se nasčítávají. Ale zjistěte si kolik procent jsou běžné marže a zamyslete se proč.
    Výrobce spotřebního zboží má marži běžně kolem 10%, ale prodává po kamionech a tak na jednoho zaměstnance vychází velký obrat s malou marží, tedy nějaké rozumné číslo. Velkoobchod má většinou marže podobné či něco větší, protože prodává někdy stále po kamionech, a častěji už po menších dávkách, dodávkách, paletách atd. Tedy efektivita na zaměstnance už je o něco menší než u výrobce, takže musí mít větší marži aby se uživil. A poslední je maloobchodník prodávající konečným zákazníkům. Ten už prodává po kusech, na každým jedním kusem stráví jeho zaměstnanci dost času, tedy zkráceně řečeno efektivita je dost žalostná. Aby se tedy uživil, tak musí být marže dostatečná. Záleží pak na produktu a konkurenci zda je marže 20% nebo 200%.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).