Hlavní navigace

A zase ten Fed

16. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco ceny ropy lehce klesají, situace v severním Iráku se nevyvíjí nejlepším směrem, o čemž svědčí reklamní video z masakru iráckých vojáků, které pořídila a hlavně vystavila na Twitter skupina sunnitských radikálů ISIL bojující za vznik islámského státu.

Pro trhy – a to nejen komoditní – může situace Iráku být permanentním zdrojem volatility, byť je dost možné, že USA si již brzy padnou do náručí s Íránem, aby se připravily na bratrskou intervenci s cílem stabilizovat bezpečnostní situaci v Iráku.

Vedle Iráku však pozornost trhů však bude tento týden upřena především na středeční zasedání americké centrální banky. Na rozdíl od ECB či třeba centrální banky v Maďarsku, kde se měnová politika stále uvolňuje, se monetární instituce v anglosaském světě vydávají přesně opačným směrem.Minulý týden například zvedla úrokové sazby centrální banka na Novém Zélandu a také Bank of England přitvrdila, když její kanadský guvernér trhy upozornil, že by zvýšení oficiálních úrokových sazeb mohlo přijít dříve, než si myslí. A přesně po této informaci budou investoři a spekulanti nejvíce dychtit i v případě Fedu. Specifikum jeho zasedání pak je, že díky prezentaci nového makro výhledu bude k dispozici i nový pohled na to, jak jednotliví členové jeho vedení (FOMC) vidí růst úrokových sazeb v následujících třech letech. S ohledem na zlepšující se trh práce a mírně rostoucí inflaci se zřejmě dočkáme většího počtu fanoušků rychlejšího růstu sazeb, což některé rychle se rozvíjející trhy mohou nést nelibě, tím spíše pokud bojůvky v Iráku nebudou ustávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).