Podle viceprezidenta svazu a obchodu Michala Ševery vede klesající kupní síla obyvatel a nárůst DPH k tomu, že spotřebitelé jsou nuceni zaměřit se spíše na cenu, než na kvalitu výrobků: A orientace na cenu znamená často ústupky v kvalitě,
řekl Ševera. Podle Ševery se zvýšení DPH promítlo do cen: Obchod nedokázal vstřebat zvýšení spodní sazby DPH a promítl to do cen,
řekl Ševera.
Na vliv nepřímých daní na kvalitu potravin upozornil také ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Inspekce loni provedla 8000 kontrol. Přitom v 15 % případů objevila nekvalitní potraviny Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou, tu snahu o falšování potravin, tak to nějakým způsobem s tím DPH kalendářně souběžně jde
řekl Šebesta.