Hlavní navigace

Vyplatí se pracovat v zahraničí?

13. 4. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Proč je nabídka práce v zahraničí a zejména ve Velké Británii tak lákavá a jaké jsou pro ni teď podmínky?

Situace se v České republice po vstupu do Evropské Unie postupně zlepšuje. Každý rok roste u nás průměrná mzda, doháníme vyspělejší Evropu infrastrukturou a zároveň můžeme nabídnout i zajímavá pracovní místa. Proč ale stále odjíždí spousta lidí za prací jinam? Podívejme se konkrétně na Velkou Británii. Země, která nabídla bezvízový pracovní styk, jako jedna z mála zemí už od roku 2004. Čtěte také: Jak na zdravotní pojištění při práci v Evropské unii?

Co nás lákalo před lety a co teď?

Hlavním lákadlem byla síla britské libry a výše minimální mzdy. V roce 2004 byla minimální hodinová mzda v České republice 39,60 Kč. Ovšem pracovník ve věku nad 21 let si ve Velké Británii přinesl domů ve stejné době přibližně šestkrát tolik za hodinu práce. Když srovnáme také pracovní nabídku pro nekvalifikované pracovníky, která je ve Velké Británii mnoho, pak je motivace zřejmá. Od té doby se ale mnohé změnilo, a to jak v síle britské měny, tak i v požadavcích tamních zaměstnavatelů na jazykovou vybavenost jejich zaměstnanců.

V dnešní době však zlepšení jazyka společně s poznání jiné kultury, životního stylu a finančním přilepšením, je tím hlavním, co žene naše občany do zahraničí. Čím dál více mladých lidí, nejvíce asi ve věku, kdy ukončí svá studia, odjíždí získat zkušenosti. Anglie je pro to velmi dobrá příležitost také díky dostupnosti. Nejsou zapotřebí pracovní povolení, let trvá zpravidla jen málo přes dvě hodiny a náklady jsou ve srovnání třeba se Spojenými Státy několikanásobně nižší. 

Cizí jazyky a české školství

S růstem české ekonomiky se mění také trendy a výjimkou se nestaly ani pracovní cesty i výlety do zahraničí, zejména Anglie. Pryč jsou doby, kdy výdělek byl to jediné, proč čeští pracovníci odjížděli do někdy zmáčené a často mlhou zahalené Anglie. Více návštěvníků má již jiný důvod, a tím je angličtina. Doma stále přetrvává vysoká nezaměstnanost a na kvalitní práci se čeká měsíce, ne-li roky, proto se Anglie stala atraktivní. Navíc kurzy pro občany z členských zemí EU jsou za poměrně nízké ceny. Především je na místě zdůraznit intenzitu kurzů. Mluví se zde ve škole s rodilým mluvčím a pak lze jazyk praktikovat v podstatě na ulici. Čtěte také: Vyplatí se odejít pracovat do zahraničí?

V jiných evropských zemích, například v Řecku, je už skoro běžná praxe, že studenti místo studia ve svém státě vyjíždějí na populární školy v Londýně, Manchesteru, Leedsu apod. Anglický jazyk je velmi důležitý nástroj, který stále chybí českému uchazeči o práci. Spousta lidí umí komunikovat v cizím jazyce zejména v písemné formě. Jenže když přijde na mluvené slovo, je to mnohem horší.

Už dávno neplatí, že „zlaté české ručičky“ dokážou všechno. Proto je více na nás, jak se připravíme na prezentaci nebo pracovní pohovor. Naštěstí máme ve světě výbornou pověst, takže tamní zaměstnavatelé se mnohdy nebojí experimentovat. Ovšem jazykové znalosti jsou čím dál více důležitější a bohužel připravenost nově přicházejících uchazečů o zaměstnání do Anglie je špatná. I po velkém odlivu jiných národů z Anglie v důsledku finanční krize je pracovní nabídka pro anglicky nemluvícího člověka mizivá. Čtěte také: Nezanedbávejte při práci v zahraničí povinnost českého pojištěnce

Drtivá většina podniků, které nabízejí práci, žádá alespoň jeden cizí jazyk. České školství však jen velmi těžce připraví studenty na pracovní profesi po stránce jazykové a ani vysoké školy nebývají výjimkou. Podle British Councilu, působícího v České republice, čtvrtina vysokoškoláků nezvládá ani jeden z cizích jazyků. Nepřipravenost našich absolventů je někdy až zarážející. Nejde zpravidla o gramatiku, ale o absenci jazykové praxe po dobu studií. Potíže s dorozuměním se s okolním světem má za následek ztrátu konkurenceschop­nosti proti vyspělejším státům. Jakožto země závislá na okolních zemích bychom měli cizím jazykům přikládat větší váhu.

Na druhou stranu komunikace v angličtině je v mnoha případech dobře oceněna a pracovníkovi se trh práce zcela otevírá. Angličané jsou známí tím, že jim chybí preciznost. Zde mají Češi navrch.

Pohled do reality

Součástí práce v zahraničí je zvyknout si na odloučení od svých příbuzných, rodiny a známého okolí. Absence těchto věcí může vést k jisté nejistotě až svázanosti. Odpovědi některých pracovníků v zahraničí jsou výstižné. Čtěte také: Výhodná práce v zahraničí. Příběh o podvodu z pohledu policisty

Romana, která pracovala dva roky v Manchesteru, má na to svůj pohled. Pro práci v zahraničí jsem se rozhodla po vysoké škole. Chtěla jsem si vydělat peníze, zdokonalit angličtinu a především utřídit myšlenky, co chci v životě dělat. Začátek nebyl jednoduchý. Musela jsem si zvyknout na anglický přízvuk, osamostatnit se, atd. Hledání práce bylo vyčerpávající, ale nakonec se podařilo. Nejdřív jsem začala dělat v restauraci. Přesto, že mě práce číšnice bavila, našla jsem po několikatýdenním hledání i práci v kanceláři. Po dvou letech jsem se rozhodla vrátit zpět. Našetřila jsem si dost peněz, zlepšila angličtinu a ačkoliv jsem sice ještě nebyla přesvědčená, čím se chci v budoucnu živit, cítila jsem, že je čas vrátit se.

Vše špatné může být ale k něčemu dobré. Tímto se rychleji osamostatníme než v prostředí, které velmi dobře známe už od dětství. Dalšími výhodami je už zmiňovaná jazyková zkušenost a samozřejmě zdokonalení komunikace s neznámým prostředím. 

Jeli jste si někdy vydělat do zahraničí?

Významné finanční rozdíly

Porozumět jinému systému není v mnoha případech jednoduché. Může to dělat potíže především těm, kteří jsou náchylní na změnu. I když je řeč o zemi, která je součástí Evropské Unie, stále jsou zde velmi podstatné rozdíly. Týká se to fungování bank, pojišťoven a dalších institucí.

Zásadní změna je v propojenosti systémů, které „znají“ své zákazníky velmi dobře. Jde o databázi veškeré finanční historie všech občanů žijících ve Velké Británii. Tato databáze je velmi propracovaná a detailní. Jestli někdo má zájem jen o otevření účtu v bance, pak je podroben prohlídce finanční historie. Nejsou utajeny zmeškané splátky za elektřinu, plyn, půjček, daní nebo jen opožděná platba za telefon. Čtěte také: Necháte se nachytat na podvodnou práci v zahraničí?

Daleko striktnější je pořizování pojistky na auto. Ojetý vůz, který u nás vyjde na 200 000 Kč, lze na ostrovech pořídit i za poloviční cenu. Ale chyták je právě v základním pojištění, které může řidiče stát na ročních poplatcích stejně jako pořízený vůz. V praxi to funguje asi takto. Zavoláte na pojišťovnu, že jste si například koupili Škodu Oktávii z roku 2002 za 2000 GBP. Operátor z vás bude „vytahovat“ údaje o vašem věku, adrese, kde pracujete, jestli jste muž nebo žena a další choulostivé údaje, které mohou zásadně ovlivnit cenu vaší pojistky. Ano, záleží i na pohlaví a také adrese, na které bydlíte, kolik bude pojistka stát. Vše je založeno na statistikách nehodovosti a opět propojeného systému vaší finanční historie.

Krize přišla, ale o práci není nouze

Nezaměstnanost ve Velké Británii podle britského statistického úřadu „Office of national statistics“ se přiblížila v lednu 2011 k hranici 8 %. Což odpovídá podle BBC 2,53 miliónům lidí bez práce. Číslo sice na první pohled vypadá hrozivě, ale když uvážíme, že v Británii žije 62 milionů lidí, tak to není tak hrozné. I přes to tak špatné výsledky Británie nepamatuje od roku 1994. V České republice podle Ministerstva práce a sociálních věcí nezaměstnanost v lednu byla 9,7 %.

dan_z_prijmu

I přes nepříznivě vypadající výsledky není o práci na ostrovech nouze. Jde však o nekvalifikovanou práci v hotelích, restauracích, barech nebo ve velkých skladech. Jinými slovy se pro nové uchazeče o práci z řad těch, kteří neovládají angličtinu na vynikající úrovni, moc nezměnilo. Čtěte také: Vyplatí se ještě pracovat v zahraničí?

Úhel pohledu

Práce v zahraničí má své světlé i stinné stránky, záleží na povaze člověka a úhlu pohledu. Zejména státy, které nabízejí otevřený pracovní trh, jsou velkou příležitostí ke zdokonalení jazyka a získání cenných pracovních i životních zkušeností. Dlouhodobý pobyt mimo domov není pro každého z nás, ale třeba i za krátkodobou zkušenost to stojí, a to jak ve studentském, tak i pokročilejším věku.

Šli byste pracovat mimo Českou republiku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve Spojeném království, kde získal zkušenosti z oblasti práce a ubytování pro cizince.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).