Hlavní navigace

Zvýšené sazby ČNB se do hypoték promítnou minimálně

Praha 31.7.2006 - Zvýšení úrokových sazeb, ke kterému v minulém týdnu přistoupila ČNB, přivítali především majitelé úročených vkladů. Obavy zájemců o úvěry na bydlení nebo o spotřebitelské úvěry, že půjčené peníze už nebudou tak “levné“, však nejsou zcela na místě. Některé banky k mírnému zvýšení úrokových sazeb hypotečních úvěrů přikročily už počátkem července (v průměru o 0,3 %), a to s ohledem na vývoj situace na finančních trzích. Některé z těch, které dosud nezvýšily, tak hodlají učinit v nejbližší době, ale nanejvýš v rozsahu současné změny hlavní repo sazby, tedy maximálně o 0,25 %. Připomeňme, že hlavní sazba ve výši 2,25 % je stále nejnižší z celé Evropské unie.

ČNB ke zvýšení sazeb přikročit musela, aby zabránila růstu inflace. Riziko inflace se zvyšuje s růstem spotřebních výdajů. Důležitou roli hrají například i vysoké náklady na energie. Na inflační tlaky má vliv i pokles nezaměstnanosti, průmyslová konjunktura a růst mezd.

Pokud jde o termín dalšího možného růstu sazeb, není jednoduché ho odhadnout. Sama bankovní rada ČNB není jednotná v názoru na další vývoj, vždyť hlasování o zvýšení sazby bylo velmi těsné – 4:3. Inflačním rizikem, tedy tlakem směrem nahoru, jsou vysoké ceny ropy a růst dovozních cen potravin, naopak protiinflačně působí například tržní očekávání silnější koruny. Někteří analytici však předpokládají další mírné zvýšení hlavní sazby koncem tohoto roku nebo počátkem roku příštího.

Petra Horáková Krištofová,
společnost Hyposervis CZ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).