Hlavní navigace

Živnostníci dostanou úvěr od Raiffeisen stavební spořitelny rychleji

Klient Raiffeisen stavební spořitelny, který je fyzickou osobou-podnikatelem, tedy např. malý živnostník nebo provozovatel svobodného povolání, má od 15. listopadu 2005 lepší podmínky pro získání překlenovacího úvěru.

Doba čtení: 1 minuta

Fyzické osoby, které podnikají pouze na základě Živnostenského listu, již nově nemusí předkládat doklady o tzv. bezdlužnosti. Dříve bylo nutné před získáním úvěru doložit, že dotyčný nemá žádné neuhrazené platby vůči státním institucím. Dále se pro fyzické osoby snižuje koeficient životního minima u překlenovacích úvěrů z 1,4 na 1,1.

Třetí změna v úvěrování malých podnikatelů se týká souběhu podnikání se zaměstnaneckým poměrem. Dosud bylo nutné předkládat jak daňové přiznání, tak i Potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele. Nově bude stačit pouze toto potvrzení o příjmu ze zaměstnání, pokud ovšem bude příjem ze zaměstnání pro získání úvěru dostatečný. Navíc Raiffeisen stavební spořitelna akceptuje i příjmy z pronájmů nemovitostí.

Poslední novinkou ve vztahu k fyzickým osobám-podnikatelům je samotné posuzování příjmu. Dosud se bonita podnikatelů zjišťovala podle jednoduchého vzorce: základ daně mínus zaplacená daň, tzn., že nebyly zohledněny odpisy, rezervy a neposuzoval se obrat podnikatele. Tento princip byl postavený na základních informacích z daňového přiznání klienta podnikatele, ovšem v některých případech nezohledňoval jeho skutečné příjmy z podnikání, vysvětluje Eva Jahodová, která je v Raiffeisen stavební spořitelně zodpovědná za vývoj nových produktů. Nově posuzujeme bonitu žadatele o úvěr také dle příjmu z obratu, což mnoha našim potenciálním klientům otevře cestu k novému bydlení, dodává.

Výše jmenované změny se týkají pouze úvěrů pro fyzické osoby, kteří mají příjem z nezávislé činnosti, tzn. z podnikání. Změny se nevztahují na úvěrování právnických osob jako jsou např. stavební družstva nebo sdružení vlastníků bytových jednotek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).