Hlavní navigace

Zajímavá čísla z Hypoteční banky

Zatímco loňský rok byl pro hypoteční trh rekordním, rok 2008 bude rokem očekávání. „Přicházejí daňové změny, došlo k navýšení úrokových sazeb a přibývá aktivních hráčů na hypotečním trhu,“ komentuje vývoj Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. „V loňském roce došlo k jistému předzásobení se hypotékami, a proto si nemyslím, že meziroční růst může být vyšší než 10 procent. Pokud se podíváme na vývoj po čtvrtletích, budou určitě první letošní měsíce o dost slabší – trh se bude dostávat do standardních kolejí. Největší zájem o úvěry čekáme v letních měsících a začátkem podzimu,“ doplňuje Jan Sadil.

Hypoteční banka se začala specializovat na hypotéky již v roce 1995 a v současné době je poskytuje společně s prodejní sítí ČSOB a dalšími partnery. Neustále se snaží zjednodušovat proces vyřízení hypotečního úvěru a také pravidelně přichází na trh s řadou novinek. V roce 2007 to byla např. hypotéka on-line, dálkový přístup do katastru nemovitostí, třicetiletá fixace úrokové sazby nebo expresní ocenění bytu. Počet dokladů potřebných k vyřízení hypotéky se také za posledních deset let snížil na pětinu. Zájemcům o koupi bytu nyní stačí přinést do banky pouze dva dokumenty.

Hypoteční banka rovněž jako první v ČR přistoupila k tzv. Code of conduct (Hypoteční kodex) – jde o formulář Evropské komise, o který může klient požádat a porovnat podmínky hypotéky v jednotlivých zemích EU.

A jaká byla nejzajímavější čísla v roce 2007 a předchozích letech?

• Bilanční suma k 31. 12. 2007: více než 100 mld. Kč (Hypoteční banka se tak stala sedmou největší bankou v ČR)
  • Objem emitovaných HZL k 31. 12. 2007: více než 100 mld. Kč (Hypoteční banka tak potvrdila pozici největšího emitenta HZL v ČR)
  • Základní kapitál k 31. 12. 2007: 4 958 mil. Kč (Hypoteční banka se tak stala pátou největší bankou v ČR)

Kvůli vyšším cenám nemovitostí si pražští klienti loni průměrně půjčili téměř o půl milionu víc, než je celorepublikový průměr. Naproti tomu mezi průměrnou výší hypotéky v Čechách a na Moravě žádný zásadní rozdíl nebyl. Průměrná hypotéka v celé ČR měla v uplynulých čtyřech letech rostoucí tendenci (od roku 2004 vzrostla o cca 60 %).

Hypoteční banka od roku 2004 zdvojnásobila počet nových klientů. Objem poskytnutých hypoték fyzickým osobám se za stejné období zvětšil téměř 3,5krát. Také došlo k prodloužení průměrné délky splatnosti hypotečního úvěru.

Zatímco v roce 2004 si lidé na hypotéku nejčastěji pořizovali rodinný dům (56,3 %), v minulém roce ho předstihl byt (45,9 %). Hlavním důvodem může být především nárůst bytové výstavby v posledních letech. Třetí nejčastěji pořizovanou nemovitostí byl pozemek, jehož podíl se za poslední čtyři roky zvýšil více než dvojnásobně.

Typickým klientem Hypoteční banky v minulém roce byl ženatý bezdětný muž mezi 30 až 34 lety se středoškolským vzděláním. Jeho plat činil 20 000 až 25 000 korun čistého.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).