Hlavní navigace

Za jakých podmínek má osoba samostatně výdělečně činná nárok na starobní důchod

[Tisková zpráva] Podnikatelé často nevědí, jaké podmínky je třeba splnit, aby jim vznikl nárok na starobní důchod.

Aby osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) dostala důchod, musí dodržet stejné podmínky jako zaměstnanec – dosáhnout důchodový věk a získat potřebnou dobu pojištění. Také výpočet důchodu probíhá stejně jako u zaměstnanců, liší se pouze způsob platby pojistného na důchodové pojištění. Za zaměstnance platí pojistné zaměstnavatel.

Pro výpočet důchodu je rozhodný osobní vyměřovací základ pojištěnce, který se stanoví jako průměr vyměřovacích základů za rozhodné období. Rozhodným obdobím pro OSVČ jsou roční vyměřovací základy, ze kterých bylo za dané roky zaplaceno pojistné na důchodové pojištění.  Vyměřovací základy se násobí koeficientem nárůstu všeobecného vyměřovacího základu, který  každoročně stanovuje vláda svým nařízením.

Průměr vyměřovacích základů neovlivňuje výši důchodu v plném rozsahu. Například pro rok 2010 se částka do 10 500 Kč hodnotí plně, z částky od 10 500 Kč do 27 000 Kč se hodnotí 30 % a z částky nad  27 000 Kč pouze 10 %.

Starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra, stejná pro všechny druhy důchodů, v roce 2010 činí 2 170 Kč měsíčně. Procentní výměra odpovídá délce doby pojištění a výši vyměřovacích základů v rozhodném období.

Žádost o starobní důchod podává OSVČ sama, nebo v případě nepříznivého zdravotního stavu  ji může se souhlasem OSVČ podat i rodinný příslušník, nebo na základě plné moci také zmocněnec. Žádost sepisují příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (v Praze Pražská a v Brně Městská správa – OSSZ/PSSZ/MSSZ) podle místa trvalého pobytu. Při podání žádosti o starobní důchod si žadatel rovněž zvolí způsob výplaty důchodu, který lze kdykoliv později změnit, a to bezhotovostně na bankovní účet klienta, v hotovosti prostřednictvím České pošty a také do ústavu sociální péče.

O žádosti rozhodne a starobní důchod spočítá ústředí ČSSZ, kde jsou soustředěny podklady, ze kterých se důchody stanovují. Každý žadatel obdrží z ústředí ČSSZ písemné rozhodnutí o přiznání a výši důchodu nebo o zamítnutí žádosti.

Přehled o dobách pojištění, které o klientech eviduje ČSSZ, lze získat z Informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP). Obsahuje kromě dob důchodového pojištění, popřípadě náhradních dob pojištění, přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob. Dobu pojištění OSVČ předává příslušná OSSZ do centrální evidence ČSSZ. Tyto údaje posílá zpravidla po uplynutí dvou let po odevzdání Přehledu o výši příjmů a výdajů za příslušný kalendářní rok. O zaslání IOLDP může každý klient požádat 1 x ročně ústředí ČSSZ.  ČSSZ mu ho zašle do 90 dnů od doručení žádosti. Ta musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno a příjmení (rodné příjmení) a adresu, na kterou bude informativní list zaslán. Lze ji poslat buď písemně na adresu ústředí ČSSZ, odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5, nebo elektronicky, s elektronickým podpisem (tj. zaručeným kvalifikovaným certifikátem).

Pokud OSVČ dostává řádný starobní důchod, může dál vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. V případě „předčasného“ starobního důchodu, do dosažení důchodového věku, náleží jeho výplata pouze v případě, že samostatná výdělečná činnost není vykonávána v rozsahu zakládajícím povinnou účast na důchodovém pojištění. V praxi to znamená, že  nepřekročí rozhodnou částku, která pro rok 2010 činí 56 901 Kč, poníženou o 4 742 Kč za každý celý kalendářní měsíc, kdy nebyla vedlejší samostatná výdělečná činnost vykonávána nebo byly pobírány dávky z nemocenského pojištění OSVČ.

Příklad: Výpočet starobního důchodu

Muž narozený 15. 1. 1948 požádal o řádný starobní důchod (podle zák. § 29 č. 155/1995 Sb.). Jeho důchodový věk je 62 let. Tohoto věku dosáhl 15. 3. 2010 a do této doby získal celkem 45 roků pojištění, z toho je 15 let, kdy si odváděl důchodové pojištění jako OSVČ. Pro výpočet starobního důchodu nehraje roli to, zda byl muž důchodově pojištěn v zaměstnání nebo jako OSVČ. Osobní vyměřovací základ (OVZ) za rozhodné období 1986–2009 činí 23 890 Kč. Výpočtový základ se stanoví z OVZ 23 890 Kč následujícím způsobem:

• částka 10 500 Kč náleží v plné výši,
• k této částce se přičte 30 % rozdílu mezi částkou 23 890 Kč a částkou 10 500 Kč (13 390 Kč)
   (2. redukční hranice je 27 000 Kč) = 30 % z 13 390 Kč – tj. 4 017 Kč.

Výpočtový základ činí celkem 14 517 Kč (10 500 Kč + 4 017 Kč). Za každý rok pojištění náleží 1,5 % výpočtového základu, tzn., že za 45 let pojištění činí procentní výměra starobního důchodu 67,5 % výpočtového základu – tj. 9 799 Kč (zaokrouhleno na celé Kč nahoru). Spolu se základní výměrou 2 170 Kč bude starobní důchod celkem ve výši 11 969 Kč.

Další informace najdete v publikaci „Sociální zabezpečení 2010“. Vydala ji Česká správa sociálního zabezpečení a je zdarma dostupná na všech pracovištích ČSSZ v celé České republice a v elektronické podobě také na webu ČSSZ na http://www.cssz­.cz/cz/informa­ce/informacni-materialy/publi­kace.htm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).