Hlavní navigace

Saxo Bank: Výkonnost podílových fondů výrazně klesá

V České republice za poslední roky vzrostla popularita podílových fondů a to až na úroveň, kdy majetek v nich uložených překračuje majetek v penzijních fondech. Spravovaný majetek se však za poslední měsíce snížil často o desítky procent.

Podle údajů Asociace pro kapitálový trh České republiky koncem minulého čtvrtletí podílové fondy v České republice spravovaly majetek v hodnotě 296 miliard Kč, což bylo o 6 procent méně než v předchozím kvartálu. U tuzemských fondů činil pokles 8 procent, u zahraničních 3,5 procenta.

”S ohledem na propad akciových trhů a indexů jsou nejvíce postiženy akciové fondy a z nich zejména fondy zaměřené na nemovitostní akcie, ” říká Radim Dohnal, konzultant Saxo Bank pro Českou republiku.

Na špatných výsledcích fondů i akcií se nejvíce podepsala nedůvěra na trzích způsobená krizí, již vyvolaly miliardové ztráty bank. K tomu se ještě přidala vysoká cena ropy, která dnes poprvé v historii vyrostla nad 144 dolarů za barel. Akciovým trhům nepomáhají ani obavy z celosvětové vlny inflace, kdy například v Číně se inflace pohybuje na úrovni nejvyšší za posledních 11 let.

’Statistiky potvrzují, že 85% podílových fondů nedokáží dlouhodobě přinést vyšší výnosy než samotné indexy jako DOW JONES; DAX nebo PX’. říká Karol Piovarcsy, manager Saxo Bank pro Střední Evropu.

Statistiky potvrzují, že sofistikovaní investoři v zahraničí (např. hedžové fondy, podílové fondy v USA nebo Velké Británii) a nyní také bežní investoři již před delší dobou opustili tradiční model alokace 30% portfolia do akcií a 70% portfolia do dluhopisů, a investují do komodit, měn či dalších alternativních ak­tiv.

Přinejmenším však diverzifikují svoje akciové investice mimo domácí akciový trh a tradiční Německo a USA. Nyní je možno investovat do oblasti Jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky nebo Ruska. Je také možno snadno spekulovat na ceny komodit, jako je ropa, potraviny, kovy, a to nejčastěji formou futures, a u některých navíc opcemi. Další možností jsou tzv. ETF, které mohou mít mj. short strategie, a tak profitovat na poklesech kursů.

”V letošním roce může být zajímavým obchodem spekulace na pokles akcií jednotlivých firem nebo celých akciových indexů, kdy investor může navíc zapojit tzv. finanční páku a svoje potenciální zisky násobit,” doporučuje Dohnal.

”Investor si takto může poskládat a sledovat portfolio, které bude respektovat závislosti mezi jednotlivými aktivy, kdy např. růst ceny ropy vede k poklesu akcií aerolinek, růstu ceny težebních společností, oslabení amerického dolaru, posílení australského dolaru. Při vhodné strategii a troše štěstí může profitovat na všech jednotlivých obchodech. Dále je možné spekulovat na posilování čínského juanu, mexického pesos, oslabení rumunského lei nebo pro odvážné spekulovat s islandskou korunou,” říká Dohnal.

O Saxo Bank A/S

Saxo Bank A/S je celosvětová investiční banka se zaměřením na online investice do mezinárodních kapitálových trhů. Saxo Bank umožňuje klientům obchodovat s měnami, akciemi, CFD, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i správu portfolia díky své platformě pro online obchody, SaxoTrader.

SaxoTrader vytvořila banka Saxo Bank a je dostupný dnešním investorům přímo prostřednictvím Saxo Bank nebo některého z našich celosvětových partnerů, kde tvoří nedílnou součást jejich infrastruktury.

Jednou z významných oblastí podnikání Saxo Bank je oblast takzvaného White Labelling. To znamená, že platforma pro on-line obchodování se upraví a poskytne se jiným finančním institucím a makléřům. Saxo Bank má nyní přes 100 White Label partnerů a poskytuje služby tisícům klientů ve více než 177 zemích. Saxo Bank v současnosti zaměstnává téměř 1300 pracovníků z 58 různých zemí.

Saxo Bank má sídlo v Kodani a zastoupení v Londýně, Ženevě, Curychu, Singapuru, Tokiu a Marbelle. Má také zastupitelskou kancelář v Pekingu a Sydney a IT vývojové centrum v St. Petersburgu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).