Hlavní navigace

Vánoce budou letos štědřejší než loni, prohlašuje většina Čechů

[Tisková zpráva] Letošní Vánoce budou v českých rodinách bohatší než ty loňské. Optimističtější nákupní náladu potvrzuje většina lidí – například mezi 5 a 10 tisíci korunami vloni utratilo 22 % z nich, letos už 34 %. Pět respondentů ze sta uvedlo, že si na dárky hodlají půjčit. Vyplývá to z telefonického průzkumu, který mezi svými klienty provedla finanční společnost Home Credit*.

Oproti loňsku se výsledky v podstatě otočily – větší množství lidí deklaruje, že chce vydat za dárky víc peněz. „Třeba do dvou tisíc hodlá letos utratit pouze 16 % lidí, ještě vloni to bylo 24 %,“ komentuje průzkum analytik Home Creditu Michal Kozub s tím, že tyto výsledky potvrzují dobrý trend české ekonomiky: nezaměstnanost se snižuje, tržby obchodníků přes drobný letní výpadek rostou, a lidé mají chuť nakupovat. Dá se ale očekávat, že i tyto výsledky jsou ještě podhodnocené. „Něco jiného člověk prohlásí tři měsíce před Vánoci a jiné je to pak přímo při nakupování. Na zákazníka v obchodě útočí cedule Akce nebo Sleva, přestane počítat a nakonec většinou podlehne a utratí víc,“ doplňuje Kozub.

Obdobná je situace na Slovensku i tam se ve srovnání s loňskem lidé chystají obdarovávat blízké dražšími věcmi. Průměrně za dárky pod stromeček utratí 384 eur (9600 korun). Navíc na rozdíl od České republiky se výrazně zvýšil počet lidí, kteří hodlají do dárků investovat nadprůměrných 500 eur a více – před rokem to byla pouhá 2 %, letos už 15 %. To ale příliš nekoresponduje s vývojem tamní ekonomiky – tržby v obchodech po celý rok padají a nezaměstnanost se pohybuje kolem 13 %. „Je otázkou, zda se na Vánoce Slováci zvednou a nechají obchodníky vydělat, podle mě ten obrázek tak růžový nebude,“ komentuje Kozub.

Že si vypůjčí peníze na dárky, zvažuje 5 % oslovených, loni to byla 3 %. To je výsledek potvrzující mírné oživení v oblasti spotřebitelských úvěrů. I letos ale budou Češi vánoční výdaje bedlivě sledovat a během svátků se zpravidla budou zadlužovat uvážlivě. U našich východních sousedů připustilo možnost půjčky na vánoční dárky 8 % respondentů.

Jak budou lidé o Vánocích utrácet ve srovnání s předchozími lety?

Částka

Do 2 000 Kč

16 %

24 %

17 %

Do 5000 Kč

36 %

41 %

38 %

Do 10 000 Kč

34 %

22 %

27 %

Nad 10 000 Kč

14 %

13 %

18 %

* Telefonický průzkum provedený v září a říjnu 2011 na vzorku 301 klientů Home Credit a.s. a 254 klientů Home Credit Slovakia a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).