Hlavní navigace

V ČSOB padají úrokové sazby u všech typů hypoték

Nové úrokové sazby umožňují klientům ČSOB získat milionovou hypotéku u nejčastější, pětileté fixace již při měsíční splátce pod 5 tisíc korun. Při započtení maximálního daňového odpočtu tak klient banky zaplatí v prvním roce splácení hypotéky jen něco málo přes 3 800 Kč měsíčně. Výrazně nižší úrokové sazby ČSOB platí od 9. února a týkají se veškeré délky fixace a všech typů hypoték.

K největšímu poklesu sazeb – až o 1,7 % – došlo u hypoték na družstevní bydlení. V porovnání s koncem roku 2004 ovšem také razantně zlevnily klasické hypotéky, např. u tříleté fixace až o 0,75 %, což představuje měsíční splátku nižší o 432 korun. Současná úroveň úrokových sazeb na hypotečním trhu je také velmi výhodná pro klienty, kteří chtějí mít jistotu nízké splátky po co nejdelší dobu, a proto volí dlouhodobou fixaci úrokové sazby. Například v roce 1998 byla průměrná úroková sazba na hypotečním trhu okolo 12% a v současné době lze zafixovat úrokovou sazbu na 10 let na úrovni 4,75%! Což znamená u hypotéky ve výši 1 milion korun snížení měsíční splátky o 5.456,– Kč.

Přehodnotili jsme nejen prognózy nejbližšího vývoje úrokových sazeb, ale také celkový pohled na hypotéční financování nákupu družstevního bydlení. Díky tomu jsme sladili půjčky na družstevní bydlení s klasickými hypotékami a výrazně zlevnili všechny typy hypoték, uvedl ředitel Skupinového marketingu ČSOB, Jaromír Sladkovský. Podle něj však stále platí, že u hypotéky není podstatná jen úroková sazba, ale veškeré náklady na půjčku, stejně jako kvalita a rychlost obsluhy. Vzhledem k příznivému výhledu inflace se dá až do konce roku očekávat spíše zachování současné úrovně referenčních úrokových sazeb, nicméně v první polovině příštího roku by již mělo dojít k určitému zvýšení, popsal současnou situaci na trhu ředitel makroekonomických analýz ČSOB Petr Dufek.

ČSOB Hypotéka flexibilně pokrývá všechny požadavky klientů. Zajímavým parametrem ČSOB Hypotéky je garance individuální sazby po 30 dnů, než se klient definitivně rozhodne. To vše společně s nízkým vstupním poplatkem 0,45 % z cílové částky a výhodnou pevnou cenou za odhad nemovitosti činí z ČSOB Hypotéky vhodný produkt nejen pro financování bytových potřeb, ale také jako prostředek pro zajímavou investici do nemovitostí.

ČSOB Hypotéka
Doba fixace sazby 1 rok 3 roky 5 let 10 let 15 let 20 let 25 let 30 let
Nová klientská úroková sazba 3,25% 3,60% 4,30% 4,75% 4,85% 4,95% 5,05% 5,10%
Měsíční splátka * (Kč) 4352 4546 4948 5217 5277 5338 5399 5429
Úroková sazba k 31.12. 2004 3,75% 4,35% 4,85% 5,20% 5,35% 5,45% 5,55% 5,60%
Měsíční splátka * (Kč) 4631 4978 5277 5491 5584 5647 5709 5741
Rozdíl splátek (Kč)  –279  –432  –328  –274  –307  –309  –310  –312

* hypotéka 1 milion Kč se splatností na 30 let

ČSOB Hypotéka na družstevní bydlení
Doba fixace sazby 1 rok 3 roky 5 let
Nová klientská úroková sazba 3,25% 3,60% 4,30%
Úroková sazba k 31.12. 2004 4,75% 5,30% 5,60%
Rozdíl v úrokové sazbě  –1,50%  –1,70%  –1,30%
ČSOB Americká hypotéka
Doba fixace sazby 1 rok 3 roky 5 let
Nová klientská úroková sazba 5,05% 5,50% 6,20%
Úroková sazba k 31.12. 2004 5,05% 5,90% 6,35%
Rozdíl v úrokové sazbě 0%  –0,40%  –0,15%

Poznámka: Klientská úroková sazba představuje základní úrokovou sazbu sníženou o úrokový bonus. Žadatel o hypotéku v ČSOB může získat následující slevy ze stanovené úrokové sazby: 0,1% při uzavření ČSOB pojištění; 0,1% při zasílání mzdy na účet v ČSOB; 0,1% jedná-li se o klienta osobního bankéře; 0,05% jedná-li se o klienta ČSOB po dobu 5 a více let; tj. celkem úrokový bonus až 0,35%.

Pavel Hejzlar
Komunikace ČSOB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).