Hlavní navigace

Úvěrová pojišťovna ČESCOB očekává opět zisk

P r a h a (6. ledna 2003) – Úvěrová pojišťovna ČESCOB očekává, že její hospodaření za rok 2002 skončí opět kladným výsledkem, přestože objem vyplacených pojistných plnění se meziročně zvýšil na více než dvojnásobek.

Podle předběžných výsledků vyplatí ČESCOB svým klientům za rok 2002 téměř 65 milionů korun. „Prudký nárůst pojistných plnění souvisí se zhoršenou ekonomickou situací na některých zahraničních trzích, zejména v Německu, kde počet bankrotů loni stoupl na více než osmdesát tisíc z necelých padesáti tisíc v roce 2001,“ uvedl generální ředitel úvěrové pojišťovny ČESCOB Július Kudla. Nejvyšší jednotlivé pojistné plnění dosáhlo částky přes 30 milionů korun. „Díky kvalitnímu zajištění u renomovaných zajistitelů však ani tento případ nebude mít na hospodaření ČESCOBu výrazný vliv,“ dodal Kudla.

Úvěrová pojišťovna ČESCOB se zaměřuje především na pojištění krátkodobých komerčních rizik obchodních dodavatelských úvěrů pro případ platební nevůle nebo neschopnosti odběratele. Celkový objem pojištěného obchodu se loni zvýšil na 33 miliard korun, zatímco v roce 2001 činil 31 miliard korun. Podíl ČESCOBu na trhu pojištění krátkodobých komerčních rizik tak již přesahuje 30 procent. Ve struktuře obchodu se přitom postupně zvyšuje zastoupení domácích pohledávek, jejichž podíl loni dosáhl 55 procent. Značný zájem klientů je zejména o pojištění úvěrů v oblasti výroby a distribuce potravin a spotřebního zboží. Od začátku roku 2002 nabízí ČESCOB i pojištění politických úvěrových rizik.

ČESCOB, úvěrová pojišťovna, a.s., je první specializovanou soukromou úvěrovou pojišťovnou v České republice a druhou největší pojišťovnou tohoto druhu v ČR. Byla založena v roce 1997 jako společný podnik České pojišťovny a belgické úvěrové pojišťovny EULER-COBAC Belgium S.A. Koncem loňského roku se na základě dohody obou akcionářů vlastnická struktura změnila s tím, že většinový podíl v ČESCOBu získala skupina EULER&HERMES, světová jednička v pojištění úvěrů, prostřednictvím renomované HERMES Versicherungsbe­teiligungen GmbH Hamburg. Česká pojišťovna tak v současnosti drží 34 procenta akcií a EULER-COBAC 15 procent. Toto uspořádání umožňuje ČESCOBu využívat i nadále synergického efektu v rámci finanční skupiny České pojišťovny.

Hynek Rasocha
obchodní ředitel
ČESCOB, úvěrová pojišťovna, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).