Hlavní navigace

Úspěšné zvýšení kapitálu Vienna Insurance Group o 1,14 miliard EUR

[Tisková zpráva] Upisovací a nabídková cena byla stanovena ve výši 49,50 EUR za jednu novou akcii.

Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group („Vienna Insurance Group“) stanovila po skončení dnešního „bookbuildingu“ upisovací a nabídkovou cenu za své nové akcie ve výši 49,50 EUR za jednu akcii. Z důvodu velké poptávky bylo umístěno všech 23.000.000 na­bídnutých nových akcií. Zvýšení kapitálu Vienna Insurance Group, s hrubým výnosem 1,14 miliard EUR, představuje historicky největší nabídku akcií pojišťovací skupiny na Vídeňské burze cenných papírů.

Celková nabídka byla několikrát překročena díky silné poptávce jak ze strany stávajících akcionářů Vienna Insurance Group, tak ze strany celé řady nových drobných a institucionálních investorů. Poptávka ze strany institucionálních investorů byla zvláště silná v Rakousku, Spojeném království, USA a Japonsku. Wiener Städtische Wechselseitige Versicherungsan­stalt-Vermögensverwaltung poskytla společným držitelům knihy neupsaných akcií (joint bookrunners) “nadalokační opci” (tzv. overallotment opci) na koupi dalších až 1.000.000 akcií.

Günter Geyer, generální ředitel Vienna Insurance Group, k tomu uvádí: „Úspěšné zvýšení kapitálu znovu potvrzuje atraktivitu obchodního modelu Vienna Insurance Group. Naše strategie, kterou je vystihnout pravý okamžik k zachycení růstu v regionu střední a východní Evropy – nyní právě v oblasti životního pojištění – má u investorů pozitivní ohlas.“

Vienna Insurance Group zamýšlí použít čistý výnos na financování nedávno ohlášené akvizice pojišťovacích činností* Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG („Erste Bank“) včetně dlouhodobého vzájemného distribučního partnerství s Erste Bank. Zvýšení kapitálu rovněž umožní Vienna Insurance Group rozvíjet její růst na dynamicky rostoucích trzích zemí střední a východní Evropy a financovat další akvizice v regionu. Zvýšením kapitálu si Vienna Insurance Group i po této transakci udrží silné kapitálové a finanční postavení.

Obchodování nových akcií v segmentu primárního trhu Vídeňské burzy cenných papírů a na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha bude zahájeno okolo 9. května 2008. Uzavření a vypořádání by mělo proběhnout zhruba 13. května 2008. S novými akciemi se od hospodářského roku 2008 pojí úplná práva na dividendu.

Erste Bank, JP Morgan a Merrill Lynch působily jako společní globální koordinátoři a držitelé knihy neupsaných akcií (bookrunners).

*podmíněno schválením příslušnými úřady

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).