Hlavní navigace

Transakce prostřednictvím platebních karet Visa vzrostly v Evropě v prvních třech měsících roku 2009 o 9 procent

Společnost Visa Europe, leader na evropském trhu s platebními systémy, zaznamenala v prvních třech měsících roku 2009 devítiprocentní nárůst v množství provedených transakcí týkajících se debetních a kreditních karet v porovnání se stejným obdobím v roce 2008. Společnost Visa Europe uskutečnila od 1. ledna do 31. března celkem přes 1,62 miliard transakcí, přitom ve stejném čtvrtletí roku 2008 dosáhla 1,49 miliard transakcí.

Doba čtení: 1 minuta

Nejvyšší procentuální nárůst zaznamenala společnost Visa v počtu transakcí spojených s účty za služby jako jsou elektřina, plyn či voda. Transakce v restauračních zařízeních vzrostly o plných 16 procent, v supermarketech a obchodech s potravinami pak byl zaznamenán nárůst o 13 procent.

Ecommerce (elektronické obchodování) i nadále vzrůstal a 26procentní růst jednoznačně naznačuje, že online obchodníci mají v současnosti na trhu mnohem vyšší podíl nežli obchodníci ostatní. Výrazně vzrostly také útraty prostřednictvím debetních karet, a to o celých 14 procent.

Celková hodnota transakcí společnosti Visa Europe v prvním čtvrtletí roku 2009 vzrostla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 2 procenta.

Při oznamování výsledků na Visa Insight Event v Berlíně Dr. Steve Perry, Commercial director společnosti Visa Europe, uvedl: Naše data jednoznačně ukazují, že karty, zejména debetní, ve stále více případech nahrazují hotovost a šeky, a to i při platbách.

Ačkoliv většina evropských zemí již zaznamenala recesi a díky zlevňování a snížené nákupní aktivitě spotřebitelů došlo ke zpomalení růstu hodnoty transakcí, nárůst v počtu transakcí zůstává stále výrazný. Spotřebitelé si jsou vědomi toho, že platby kartou jsou bezpečnější a pohodlnější než platby hotovostní, dodává Steve Perry.