Hlavní navigace

Společnosti VISA a BARCLAYCARD představily první bezkontaktní kartu umožňující drobné platby za jízdné v londýnské dopravě

[Tisková zpráva] Visa Europe byla společně s Barclaycard a Transport for London vybrána jako dodavatel technologie pro první cestovní a platební bezkontaktní kartu uvedenou na britský trh.

Nová karta nazvaná Visa Barclaycard umožní bezpečné, rychlé a pohodlné platby za drobnější částky do 10 liber (přibližně 400 Kč), tedy zejména platby za kávu, občerstvení nebo denní tisk. Karta bude současně fungovat jako lístek pro cestování londýnským metrem a autobusy.

Platba kartou probíhá tak, že uživatel jednoduše přidrží kartu nad čtečkou, aniž by ji musel vkládat do terminálu, jak je to nutné u běžných karet. Nový typ karty tak nabídne mnohem větší pohodlí, umožní rychlejší transakce a sníží celkový počet karet, které spotřebitel nosí v peněžence.

Integrovaná bezkontaktní platební a cestovní karta bude spotřebitelům k dispozici od léta 2007.

Viceprezident společnosti Visa UK Marc O‘Brien zavedení nového typu karty komentoval slovy: „Jsme rádi, že Visa mohla spojit síly se společností Barclaycard a nabídnout první komerční bezkontaktní platební a cestovní kartu na britském trhu. Nová karta umožní spotřebitelům provádět bezpečně transakce ve zlomku sekundy. Nová karta je další z řady úspěšných technologií, které jsme v posledních letech vyvinuli ve spolupráci s Barclaycard.”

Jana Lvová, Area Manager Visa Europe pro Českou republiku dodala: „Jde o vůbec první multifunkční bezkontaktní kartu uvedenou na evropský trh. Při jejím vývoji byly plně využity naše investice do čipové technologie. Věříme, že nový typ karty nám pomůže naplnit naši dlouhodobou strategii, tj. podporovat používání platebních karet mezi spotřebiteli i pro drobné platby za zboží a služby.”

Účast společnosti Visa na celém projektu přinesla značné výhody také pro provozovatele londýnské dopravy. Značka Visa je totiž u obchodníků univerzálně přijímaná, díky čemuž budou mít držitelé nové karty opravdu velký výběr obchodů, v nichž mohou novou bezkontaktní a dopravní kartou platit.

Společnosti Visa jako sponzorovi olympijských her velmi záleží na tom, aby Olympijské hry 2012 v Londýně byly nejlepšími hrami v dějinách. Technologické inovace, jakými jsou právě bezkontaktní platební karty, jsou přesně tím typem iniciativy potřebné k podpoření drobných, ale velmi četných transakcí, z nichž během konání olympiády může ekonomika britské metropole profitovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).