Hlavní navigace

SkyEurope Airlines potvrzuje úvěrové financování 4 Boeingů 737-700 k dodání v roce 2007

Vídeň/Bratislava, 30. května 2006 – SkyEurope Airlines, vedoucí středoevropská nízkonákladová a nízkocenová letecká společnost, pověřila Bank of Scotland Corporate, aby provedla úhradu před dodáním a poskytla dlouhodobou půjčku na financování 4 nových Boeingů 737-700NG, které mají být dodány v druhé polovině roku 2007.

SkyEurope se zavázala k odběru těchto 16 letadel od společnosti Boeing a nakoupila práva na dalších 16 letadel. Prvních 12 dodávek letadel, z nichž 4 jsou již v letce SkyEurope, má být financováno na základě operativního leasingu od GECAS. Zbývající 4 letadla, která budou dodána v roce 2007 v celkové hodnotě 220 milionů amerických dolarů podle stanovené ceny, budou prvními letadly přímo vlastněnými SkyEurope a uvedenými „v rozvaze společnosti“. Transakce je prvním krokem směrem k dosažení finančního mixu mezi letadly pořízenými na leasing a vlastními letadly. Jde o strategii, která je uplatňována vedoucími leteckými společnostmi v profesní skupině SkyEurope.

Peter Atherton, ředitel financování leteckého zařízení v Bank of Scotland, řekl: „Jsme potěšeni, že máme možnost podpořit rozvoj společnosti SkyEurope ve středoevropském regionu prostřednictvím této pokrokové transakce, navíc nás povzbuzuje silný ekonomický růst tohoto regionu.“

Alain Skowronek, předseda představenstva SkyEurope, zdůrazňuje: “Pro naše investory a manažerský team je důležité, že jsme spustili vhodný způsob financování letadel včas a koordinovaně. Přestože letadla nebudou dodána dříve než příští rok, chceme ujistit, že také používáme efektivní formy financování úhrady před dodáním. Zplnomocněním Bank of Scotland k financování obou prvků transakce užíváme určitých výhod z jistých úspor měřítka, což je pro nízkonákladového dopravce jako jsme my klíčový předpoklad.“

Christian Mandl, generální ředitel SkyEurope, dodává: “Jsme potěšeni pozitivními odpověďmi, které jsme obdrželi od široké škály finančních institucí, které projevily zájem o financování těchto letadel. Nicméně návrh Bank of Scotland zahrnoval řadu prvků, které nám umožní flexibilitu v určitých klíčových oblastech. Jsme velice potěšení, že při našem prvním „přímém nákupu“ letadel spolupracujeme s tak zkušenou finanční institucí.“

Spectrum Capital London Limited, finanční poradce společnosti SkyEurope, je pověřena strukturalizací a realizací plateb před dodáním a termínovaných úvěrů Bank of Scotland. Linklaters je právním poradcem SkyEurope a Denton Wilde Sapte je poradcem Bank of Scotland.

Předpokládá se, že právní dokumentace pro obě transakce bude uzavřena koncem června 2006.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).