Hlavní navigace

Situace na US akciových trzích ze dne 25.1.2005

Při včerejším obchodování na Wall Street se opakoval podobný scénář z předchozích dnů, kdy se na trhu znovu objevila jistá nervozita ze zveřejňovaných hospodářských výsledků a z jejich možného určitého zpomalení (decelerace). Tento týden je de facto nejfrekventovanější z pohledu množství firem jež reportují své výsledky hospodaření za rok 2004.

Ačkoliv zisky po reportech ohlásily firmy McDonald´s (MCD), American Express (AXP) a Verizon Communications (VZ) a mírně zkorigovaly pokles indexu DJIA, na druhé straně německý výrobce čipů Infineon Technologies (IFX) patřící pod koncern Siemens (SI) varoval před nastávajícím hospodářským výstupem a jeho nižším ziskovým charakterem .

V průběhu předchozích 3 týdnů jsme měli možnost sledovat dobré výsledky např. od firem Apple Computer (AAPL), IBM a Intel (INTC), nicméně zatím neměly tyto zprávy takovou hybnou sílu, aby rozhýbaly víceméně celý trh a postupně by opět převážil nákupní sentiment. Doposud se ovšem tak nestalo a možná jednu ze stěžejních rolí v posunu trhu by mohl sehrát i páteční hlavní makroukazatel GDP – Adv. s očekávanou hodnotou +3,5%.

Aktuální hodnoty hlavních akciových indexů jsou následující:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 10368,61 bodů (-24,38 bodů, resp. –0,2%).

Technologický ukazatel Nasdaq Composite Index zakončil na 2008,70 bodů (-25,57 bodů, resp. –1,3%).

Širší monitoring trhu a index Standard and Poor´s 500 má niveau 1163,75 bodů (-4,12 bodů, resp. –0,4%).

Zobchodované objemy na burzách byly opět spíše nadprůměrné, takže na NYSE se zobchodovalo 1,49 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 2,12 mld kusů akcií.Na dluhopisovém trhu se americký vládní benchmarkový titul 10Y Treasury Note posunul kursově o 6/32% nominální hodnoty na kurs 101,0% nominální hodnoty s aktuálním výnosem 4,12% p.a.

Dnešní makroekonomické ukazatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat Consumer Confidence za leden s očekávanou cifrou 102,0 a dále to bude Existing Home Sales za prosinec s očekávanou úrovní 6,80M.

V oblasti měnových kursů se cross rate EUR/USD nachází na hranici 1,3041, dále zlato stojí 426,85 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent má cenu 46,01 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX se obchoduje za 48,58 USD za barel.

J. Stoulil
Afin Brokers, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).