Hlavní navigace

Sensex je sexy?! aneb Indie – příležitost, která se vyplatí II.

V předcházejícím článku (Indie – příležitost, která se vyplatí) jsme se především zaměřili na skutečnosti týkající se rozmachu s využitím business process outsourcing (BPO), vzrůstající „long time“ důvěře zahraničních investorů v prosperující indické firmy včetně stále sílícího bankovního systému a nastínili jsme obrysy indických ADR a GDR jako skrytých možností. V dnešní seanci bychom tyto možnosti ještě trochu rozšířili.

Outsourcing redukuje provozní náklady, zvyšuje rentabilitu společnosti a rozhodně je jakým si ukazatelem rozvoje společnosti. Růstové ukazatele tohoto odvětví jdou v souladu s růstem ekonomiky prahnoucí po nových maximech. Při snižování nákladů, zlepšující se efektivnosti a zavádění nových úspěšných technologií, pak příliv zahraničního kapitálu na sebe nenechá dlouho čekat a to především ze strany silných investorů jako jsou americké korporace. Cílem je samozřejmě uspokojení akcionářů v podobě navyšování zisků jednotlivých společností a uvedení nových atraktivních IPO nebo ADR a GDR na US trh.

Při podrobnějším monitoringu lze identifikovat hned několik zajímavostí a investičních příležitostí ze zmiňované outsourcingové oblasti jako např. Affiliated Computer Services (NYSE: ACS). Tato společnost poskytuje podporu obchodu pomocí outsourcingové technologie především korporátní a vládní klientele v mnoha zemích světa včetně Indie. Nabízí administrativu, personalistiku, účetnictví, konzultace ale i IT a mnoho další služeb. Dalším zajímavým kandidátem by mohl být Sapient (Nasdaq: SAPE), který poskytuje marketingový a IT servis nebo Syntel (Nasdaq: SYNT) jako celosvětový poskytovatel IT outsourcingových služeb.

Poslední dobou se stále více stávají populárními tzv. na burze obchodovatelné fondy – ETF (Exchange traded funds). Na indickém trhu jich najdeme hned několik. Je to snad nejvíce přímá a zároveň různorodá možnost investování a to nejen na indických trzích. Místo agresivního rozšiřování portfolia a zbytečného nakupování desítek titulů je jediná investice do ETF sama o sobě dosti diverzifikovanou. US trhy nabízejí celou paletu ETF a právě zájem o indickou řadu stoupá podobně jako stoupá obecný zájem o investování v Indii samotné. Navíc investice do ETF Vás stojí pouze poplatek obchodníkovi, které jsou daleko nižší než poplatky spojené s investicí do klasických otevřených podílových fondů. ETF je prostě zajímavá alternativa.

Eaton Vance Greater India A (ETGIX) je nejstarším a největším ETF fondem obchodovaným na US trzích. Fond normálně investuje přinejmenším 65% prostředků v Indii a v okolních státech jako je Pákistán a Srí Lanka. Investice jsou komplexně do small, mid a large caps. Fond je rozdělen na dvě kategorie s většinou investic v dlouhodobě růstových společnostech. Oblíbeným sektorem jsou průmyslové materiály, spotřební zboží a zdravotnictví. Hlavní investice jsou v Siemens, Reliance Industries, Tata Consultancy Services, Infosys Technologies a Glaxosmithkline Pharmaceuticals. Alternativou tohoto fondu je téměř shodný Eaton Vance Greater India B (EMGIX).

T. Rowe Price New Asia (PRASX) investuje přinejmenším 80% svého kapitálu v Číně, Hongkongu, Indii, Indonésii, Malajsii, Filipínách, Singapuru, Severní Korei, Tchajwanu, Thajsku, Vietnamu a Pákistánu. Zaměřuje se především na finanční sektor, spotřební zboží a telekomunikace. Hlavní investice jsou v Samsung Electronics, Kookmin Bank, Financial Tech Preferential, Hyundai Motor a Infosys Technologies.

Janus Contrarian (JSVAX). Tento fond investuje 80% prostředků do investic s dlouhodobým růstovým potenciálem. Fond může investovat 20% prostředků do rizikových dluhopisů s vysokou výnosností a 15% do nelikvidních investic. Obecně se fond držel US trhů, ale v poslední době přenesl až 21% svého kapitálu do Indie. Fond investuje především do průmyslových materiálů, finančnictví a energie. Hlavní investice jsou v Liberty Global CL-A, Ceridian CP, CA Inc a Masco CP.

Janus v zámoří (JAOSX) investuje plných 80% svých prostředků mimo území US a to přinejmenším v pěti dalších zemích. Fond má povoleno investovat opět do rizikových dluhopisů s vysokou výnosností v objemu 35% a 15% může jít do nelikvidních investic. V poslední době se fond zaměřil na růstové indické tituly. Největší investice jdou do finančního sektoru, spotřebního zboží a průmyslových materiálů. Hlavní investice jsou v Reliance Industries, Tata Iron & Steel, Cosan S.A. Industria e Comercio a Potash CP Saskatchew.

Indie fond (IFN) je uzavřenou investiční společností řízenou managementem Blackstone Group přímo v Indii. Fond investuje 80% svých prostředků do indických cenných papírů, především do large caps. Zájem fondu je především o finance, software a různorodá průmyslová odvětví. Hlavní investice jsou v Infosys Technologies, Reliance Industries, Oil and Natural Gas Corp. a Bharti Tele-Ventures. Morgan Stanley India Investment (IIF) je uzavřenou investiční společností s různorodým portfoliem. Běžně investuje 65% finančních prostředků do indických cenných papírů a 25% do nekótovaných indických cenných papírů. Investice jsou primárně obchodovány skrz ADR a GDR. Největší sektorová položka je věnována do průmyslových podniků, finančnictví a spotřebního zboží. Hlavní investice jsou v Bharat Heavy Electricals, Siemens India, Hindustan Lever a ABB Ltd India.

Indie se v posledních letech těšila spíše ze svých úspěchů, ale globálnímu uzavírání pozic, zejména pak na poli Emerging markets, se nevyhnula ani Bombaj Stock Exchange (BSE). Světové ekonomické zpomalení, rostoucí inflace, zvedání úrokových sazeb a to nejen v USA posunuly Index Sensex 30 podobný americkému Dow Jones Industrial do nižších pozic a v současné době můžeme říci, že vypadá opravdu „sexy“. Aktuální hodnotu jednotlivých titulů můžeme chápat jako opětovnou investiční příležitost, prostě jen jako šanci nakoupit mnohem lépe. Ovšem i zde je nutné přihlížet k aktuálním okolnostem.

Afin Brokers, a.s. Mgr. Jan Moulis

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).