Hlavní navigace

RZB: Bankovní trh ve střední a východní Evropě pokračuje v rychlém růstu

Růstový potenciál bankovnictví ve střední a východní Evropě zůstává i nadále velmi vysoký, především v bankovnictví pro drobné klienty. Nejvýraznější růst v regionu přitom vykazuje skupina Raiffeisen, která tak nadále vylepšuje svou tržní pozici.

Bankovní trh ve střední a východní Evropě v loňském roce dále zrychlil růst. Celková bankovní aktiva v regionu vzrostla loni o 15 procent na 658 miliard EUR a dále tak zrychlila předchozí 10procentní růst. Vyplývá to z každoroční studie o vývoji bankovnictví ve střední a východní Evropě, kterou dnes zveřejnily Raiffeisen Zentralbank AG a Raiffeisen Centrobank AG. Nejrychleji přitom loni rostly trhy v Rumunsku, na Ukrajině a v Rusku.

Střední a východní Evropa přitom pro banky stále zůstává velmi atraktivní. Ekonomický růst v regionu podle předpokladů letos dosáhne 4,8 procenta ve srovnání s 1,5 procenta v Eurozóně. Růstový potenciál pro bankovní průmysl je přitom několikanásobně vyšší. V posledních dvou letech totiž banky rostly zhruba třikrát rychleji než ekonomika celkově a tento trend bude zřejmě i nadále pokračovat.

Hlavním faktorem růstu zůstává rychle se rozvíjející bankovnictví pro velké firmy, stále silnější roli však hraje i drobné bankovnictví. Růstový potenciál drobného bankovnictví vyniká především ve srovnání s Eurozónou. V zemích Eurozóny dosahují půjčky obyvatelstvu zhruba 50 procent HDP. V zemích střední Evropy je to přitom 12,4 %, v jihovýchodní Evropě 11,9 % a ve Společenství nezávislých států pouze 3,5 procenta.

Tento růstový potenciál odráží pozdní start drobného bankovnictví v celém regionu, komentoval tento vývoj místopředseda představenstva RZB Herbert Stepic. Rovněž skupina Raiffeisen začala v regionu nejdříve obsluhovat firemní klienty.Od roku 1999 jsme výrazně zesílili naše úsilí a působnost v regionu. Dnes tak obsluhujeme více než 5,2 milionu klientů, dodal. S růstem kupní síly obyvatelstva přitom roste zájem lidí o nové produkty, především o hypotéky, investiční fondy a kreditní karty.

Hlavní roli v rozvoji bankovnictví v regionu hrají zahraniční banky. Mezinárodní banky nyní kontrolují přibližně 45 procent celkových bankovních aktiv. Jednou z nejvýznamnějších skupin v regionu je přitom Raiffeisen. S celkovými aktivy ve výši 28,9 miliardy eur se skupina v roce 2004 posunula z pátého na čtvrté místo. Vedoucí skupinou v regionu je HVB Group s celkovými aktivy 35,5 miliardy eur následovaná Erste Bank s 33,4 miliardami a KBC s 31,9 miliardami. Na pátém místě je UniCredit s bilanční sumou ve výši 27,3 miliardy eur. Největších pět bank tak zůstává v čele, jejich pořadí se však prohodilo. Na konci roku 2003 byla největší KBC následovaná Erste Bank, UniCredit, HVB a Raiffeisen.

Nejsilnějším růstem v posledních letech se přitom může pochlubit Raiffeisen. Její celková aktiva za poslední čtyři roky průměrně ročně rostla o 33,4 procenta. Podobný růst Erste Bank v tomto období dosáhl 15,2 % a HVB 12,4 procenta.

Největší počet poboček v regionu má Erste Bank s 1313 obchodními místy následovaná UniCredit s 1201 pobočkami, HVB (1073), OTP (930) a Raiffeisen (916), vyplývá ze studie. V největším počtu zemí jsou přítomny skupiny Raiffeisen a HVB, které působí na 15 trzích regionu. Největší část naší sítě jsme vybudovali organickým růstem, těžíme přitom především z naší výhody brzké přítomnosti v regionu, dodal Herbert Stepic. Raiffeisen otevřela první dceřinou společnost v Maďarsku již v roce 1987.

RZB rozděluje region do tří geografických částí. Podle definice RZB patří do střední Evropy 8 zemí přistoupivších v loňském roce do Evropské unie: Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko. Jihovýchodní Evropu tvoří rovněž 8 států: Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Albánie, Moldávie a Makedonie. Třetí skupinu tvoří země Společenství nezávislých států: Rusko, Bělorusko a Ukrajina.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).