Hlavní navigace

Říjnové zasedání burzovní komory

Na svém dnešním zasedání burzovní komora mimo jiné projednala a schválila úpravu pravidel v části řešící přijetí cenného papíru k obchodování na burzovních trzích, úpravu pravidel v části týkající se přijetí a obchodování warrantů a schválila vyřazení jedné emise z obchodování.

V souladu s platným nařízením komise ES č. 809/2004 burza upravila svá pravidla ošetřující přijetí cenného papíru k obchodování na některý ze svých trhů (Kotační pravidla). Z kotačních pravidel byly vypuštěny pasáže týkající se obsahu prospektu, neboť tento vyplývá z výše zmíněného nařízení Evropského společenství. Další úpravu pravidel týkající se jazyka plnění informačních povinností uvítají zejména zahraniční emitenti, kteří budou moci všechny své informační povinnosti vyplývající z požadavků trhu, na kterém jsou jejich cenné papíry obchodovány, plnit v anglickém jazyce. Předpokladem k tomu je pouze svolení regulátora, tedy České národní banky.

Vzhledem k obdobnému právnímu postavení warrantů a investičních certifikátů rozšířila burza část burzovních pravidel upravující podmínky přijetí a obchodování certifikátů i o warranty. Warranty patří stejně jako certifikáty do skupiny cenných papírů, nicméně vzhledem k jejich možnému derivátovému charakteru budou obchody s nimi uveřejňovány v rámci nové skupiny certifikátů a warrantů. Pražská burza v budoucnu počítá s jejich obchodováním. „Jedná se o běžný produkt, který se těší velkému zájmu investorů v zahraničí.

Předpokládám, že se i u nás najde v dohledné době emitent, který bude mít o vydání takového produktu zájem“ – komentuje úpravu pravidel Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Na základě žádosti akcionáře Aqualia Gestion Integral Del Agua, S.A., který vlastní více než 95 % společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a.s., rozhodla burzovní komora v souladu se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu (zák. č. 256/2004 Sb.) o ukončení obchodování emise akcií SM VOD.A KAN.OVA, ISIN CS0008435251, na vedlejším trhu burzy. Rozhodnutí nabývá účinnosti 8.11. 2006. Poslední obchodní den je 7.11. 2006.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).