Hlavní navigace

Raiffeisenbank uvádí na trh dočasně nezajištěnou hypotéku

Raiffeisenbank v jarním hypotečním balíčku uvádí na trh hypotéku Klasik Plus, která zvýší možnosti financování záměrů, u kterých není možné od počátku hypotéku zajistit zástavním právem k nemovitosti. Nově banka rovněž umožňuje odklad celých splátek hypotéky.

Jak se v posledních letech stalo zvykem, Raiffeisenbank na počátku jara přináší na trh celou řadu novinek v oblasti hypotečních úvěrů. Nejvýraznější letošní novinkou je nabídka úvěru Klasik Plus, který mj. rozšíří klientům možnosti financování nákupu nemovitosti v developerském projektu, pořízení montovaného rodinného domu nebo zvýší dostupnost družstevního bydlení.

„Úvěr Klasik Plus je určený pro klienty, kteří si chtějí pořídit nemovitost a nemají úvěr při zahájení čerpání čím zajistit. Nejčastěji k takovým případům dochází při pořízení družstevního bydlení nebo nemovitosti v rámci developerského projektu, kdy se klientům vyplatí zaplatit část kupní ceny ještě před zahájením výstavby, přestože nemovitost sloužící k zajištění hypotéky zatím neexistuje. Klient tak může ušetřit až desítky tisíc korun z kupní ceny nemovitosti,“ uvedl produktový manažer Raiffeisenbank Jan Bureš.

Doposud bylo pořízení podobných nemovitostí problematické, protože banka vyžadovala do zástavy jinou nemovitost. Klasik Plus je kombinací dvou úvěrů – nejprve klient čerpá nezajištěný úvěr a poté, co je klient schopen hypotéku zaručit nemovitostí, je úvěr splacen klasickou hypotékou. Pro zvýšení komfortu klienta jsou oba úvěry ošetřeny jednou úvěrovou smlouvou.

Použít nový úvěr lze i na nákup bytu od obce, která zajistí převod až po zaplacení kupní ceny. Výhodný je i pro stavebníky „na zelené louce“, kteří obvykle mívají problém se zahájením stavby, protože poskytnutý úvěr nemají čím zajistit.

Úvěr Klasik Plus není jedinou jarní hypoteční novinkou Raiffeisenbank. Banka nově klientům, kteří se dostali do obtížné životní situace, umožní odklad splátek úroku i jistiny až na dobu šesti měsíců, doposud byl možný pouze odklad úroků. Tohoto odkladu splátek mohou klienti využít např. při ztrátě zaměstnání, dlouhodobé nemoci či úmrtí v rodině. Odklad splátek přitom neprodlužuje celkovou splatnost úvěru, ale rozpočítá se do zbylých splátek. „Tato možnost odkladu může pomoci lidem v neočekávané životní situaci především v případě, kdy úroky tvoří větší část měsíční splátky úvěru,“ dodal Jan Bureš.

Hypotéku lze nově použít na nákup nemovitosti kdekoli na světě, zatímco doposud bylo možné kupovat zahraniční nemovitosti pouze na území Evropské unie. U úvěrů nad 90% hodnoty zastavené nemovitosti nově není nutné životní pojištění klienta. Maximální možná výše účelové hypotéky bez prokazování příjmu se zvýšila na pět milionů korun oproti dosavadním třem milionům Kč a navíc tento úvěr nově mohou získat i cizinci.

Raiffeisenbank v loňském roce více než zdvojnásobila objem poskytnutých hypoték na 21 miliard korun. Banka je považována za jednoho z největších inovátorů českého hypotečního trhu. Loni představila mj. možnost mimořádných splátek zdarma, ojedinělou Variabilní hypotéku, která klientovi umožňuje aktivně ovlivňovat výši placených úroků nebo kombinovanou účelovou a neúčelovou hypotéku, tzv. variantu 2 v 1. Zavedla rovněž nové fixace úrokových sazeb, prodloužila dobu splatnosti hypotečního úvěru až na 40 let či umožnila odklad splátek jistiny až na 6 měsíců. Všechny tyto novinky umožňují klientům aktivně ovlivnit výši měsíční splátky, což zvyšuje dostupnost hypoték.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).