Hlavní navigace

Raiffeisen International dokončila převzetí Bank Aval

Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International), do jejíž skupiny patří i Raiffeisenbank v ČR, dokončila podle plánu převzetí druhé největší ukrajinské banky Bank Aval. Skupina získala všechna potřebná povolení od antimonopolních úřadů a centrálních bank v Rakousku i na Ukrajině.

Kupní cena za 93,5procentní podíl činí 1,028 miliardy dolarů. Bank Aval je vedoucí retailovou bankou na Ukrajině. Se svou pozicí v drobném bankovnictví skvěle zapadá do naší strategie, uvedl na dnešní tiskové konferenci v Kyjevě generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Touto akvizicí se skupina Raiffeisen stává vedoucí bankou na Ukrajině, jednom z nejvíce slibných trhů ve střední a východní Evropě, dodal. Ukrajinský trh by měl v budoucnu výrazně růst, především v drobném bankovnictví. Podle aktuálních průzkumů by k výraznému růstu mělo dojít především v oblasti kreditních karet a hypotečních obchodů.

Hlavním úkolem pro nejbližší období bude integrace Bank Aval. Transformační fáze by měla trvat od 18 do 24 měsíců. Během této doby dojde např. k harmonizaci informačních systémů. K plné fúzi ukrajinské pobočky Raiffeisenbank a Bank Aval nedojde dříve než v letech 2007 až 2008, do té doby se obě banky zaměří na své silné segmenty – Raiffeisenbank na firemní obchody a Bank Aval na drobné klienty. Očekávané nákladové efekty synergie by po roce 2008 měly dosáhnout pěti milionů eur ročně.

Bank Aval disponuje sítí 1400 poboček a obsluhuje více než tři miliony klientů. Skupina tak po převzetí bude obsluhovat ve střední a východní Evropě 9,2 milionu klientů na 2400 obchodních místech.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).