Hlavní navigace

Radim Běleš se připravuje na Visa paralympijský světový pohár

Praha, 27. dubna 2005 – I Česká republika bude mít svého zástupce na Paralympijském světovém poháru, který se bude konat příští měsíc v anglickém Manchesteru. Radim Běleš, stříbrný medailista v hodu kuželkou (F32/51) z Atén, změří síly se svými aténskými soupeři Angličanem Stephenem Millerem a Karimem Betinou z Alžírska.

Atletický stadion v Manchesteru přivítá 131 sportovců ze 41 zemí.

Radim Běleš v této souvislosti uvedl: Velmi se na Světový pohár v Anglii těším. Je skvělé, že máme kromě paralympijských her i tuto velkou sportovní akci pro hendikepované atlety a jsem si jist, že to bude prvotřídní soutěž. Házet proti ostatním medailistům z Atén bude náročné a určitě se budeme všichni snažit podat nejlepší výkon. Bude to napínavý závod.

Přesně měsíc před svým zahájením získal Paralympijský světový pohár významného sponzora. Společnost Visa podepsala tříletou smlouvu o sponzoringu poháru, jehož nový oficiální název bude Visa paralympijský světový pohár.

Colin Grannell, ředitel Visa UK, prohlásil: Velice nás těší, že spojíme své jméno s touto výjimečnou sportovní akcí. Podpora paralympijského hnutí patří k našim prioritám a snažíme se ji neustále rozšiřovat. Visa je například hlavním sponzorem Britského paralympijského svazu a jediným celosvětovým sponzorem paralympijských her. Visa paralympijský světový pohár je skvělou příležitostí ke zvýšení popularity těchto vynikajících sportovců.

Paralympijští sportovci soutěží se stejným nasazením, zápalem a motivací jako sportovci olympijští. Právě proto je sponzorský program „Team Visa“ určen jak vrcholovým sportovcům s handicapem, tak atletům bez handicapu.

Prezident Mezinárodního paralympijského výboru Phil Craven uvedl: Těší nás, že se VISA rozhodla sponzorovat paralympijský světový pohár. Společně se sponzoringem paralympijských her je to výrazná podpora hendikepovaných sportovců. Tříletá smlouva zaručuje další úspěšný rozvoj akce, která se jistě zařadí mezi nejprestižnější sportovní události roku.

Na prvním Visa paralympijském světovém poháru budou k vidění čtyři disciplíny: atletika, dráhová cyklistika, plavání a basketbal vozíčkářů. Organizátoři akce doufají, že světový pohár zvýši povědomí veřejnosti o vrcholovém sportu hendikepovaných lidí a jako pravidelná soutěž s roční periodicitou doplní paralympijské hry, které se konají jednou za čtyři roky.

Program je postaven tak, aby diváci mohli shlédnout všechny uvedené sporty, ve kterých se bude od 12. do 15. května 2005 zápolit. Atletické soutěže a basketbal budou probíhat po všechny čtyři dny, cyklistické v pátek a plavecké soutěže proběhnou v sobotu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).