Průzkum obsahu „éček“ v balených salámech: Mohou škodit lidskému zdraví?

[Tisková zpráva] SOS – Sdružení obrany spotřebitelů, o.s provedlo průzkum, ve kterých se zaměřilo na balené salámy a zjišťovalo jsme, jaké přídatné látky, lidově nazvané „éčka“, obsahují. Nikdy v historii se totiž nepoužívalo tolik přídatných látek jako nyní. Jsou však takové látky bezpečné a zdravotně nezávadné?

Sdílet

Přídatné látky plní v potravině vždy určitou funkci (barviva, konzervanty, atd.). Jako pozitivní při jejich používání lze hodnotit bezpečnost potravin a delší trvanlivost, jako negativní se může projevit nežádoucí účinek na lidské zdraví a rovněž „uměle vytvořená potravina“, která se odlišuje chutí, vzhledem i objemem.

„Většina éček je neškodných a některé jsou dokonce prospěšné pro naše zdraví. Některá éčka však mohou člověku škodit,“ říká Mgr. Petr Týfa, šéfredaktor SOS magazínu a autor průzkumu, a dále varuje: „Nepříznivé vlivy mohou mít například na alergiky, astmatiky, těhotně ženy či malé děti. Některé z nich se mohou dokonce podílet na vzniku vážnějších onemocnění. Bohužel i řada takovýchto látek, jak náš průzkum prokázal, se v salámech zcela běžně objevuje.“ 

Výsledky průzkumu, jehož celkový vzorek obsahoval 23 nejčastěji prodávaných balených salámů, jsou opravdu alarmující. Zarážející je již skutečnost, že kromě jediného produktu všechny obsahují jednu či více přídatných látek. Většina z nich pak obsahovala právě ty látky, které mohou za určitých podmínek vážně škodit lidskému zdraví.

Kompletní výsledky průzkumu včetně popisu škodlivých látek a jejich možných účinků, které balené salámy obsahují, bude zveřejněn v novém čísle SOS magazínu, který vychází 15. října 2010. 



Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).