Hlavní navigace

Pro získání státní podpory musí peníze dojít včas!

Ministerstvo financí upozorňuje, že některé novější smlouvy o stavebním spoření a všeobecné obchodní podmínky stavebního spoření neobsahují ustanovení o tom, že peněžitý závazek účastníka stavebního spoření placený prostřednictvím banky nebo provozovatele poštovních služeb je splněn dnem odeslání. Zatímco u některých starších smluv o stavebním spoření a jejich všeobecných obchodních podmínek obsahujících toto ustanovení stačilo, aby byly peníze stavební spořitelně do 31. prosince odeslány (rozhodovalo například razítko na složence), u některých novějších smluv o stavebním spoření a jejich všeobecných obchodních podmínek musí být pro získání státní podpory peníze do 31. prosince na účtu klienta ve stavební spořitelně. Zatímco v centrálách stavebních spořitelen lze peníze vkládat hotově a bankovní převody trvají dva dny, převod pomocí složenky trvá déle. "Doporučujeme proto peníze na účet stavební spořitelny převést neprodleně a nevyčkávat až do konce roku," zdůrazňuje Tomáš Prouza, náměstek ministra financí.

U smluv o stavebním spoření uzavřených do 31. prosince 2003 je třeba pro přiznání maximální státní podpory vložit v daném roce 18 000 Kč, u smluv o stavebním spoření uzavřených po 1. lednu 2004 je to 20 000 Kč. Od této částky se v obou případech odečítají všechny poplatky stavební spořitelně (u nově uzavřené smlouvy o stavebním spoření je to i poplatek za uzavření smlouvy). Naopak se ke vkladům přičítá úrok připsaný na účet v příslušném roce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).