Hlavní navigace

Pražská burza trhá jeden rekord za druhým

Pražská burza překonala včera a dnes hned dva své rekordy. Poprvé včera, kdy denní objem zobchodovaných blue chips na promptním trhu SPAD překročil hranici čtyř miliard korun. Tím dosáhla Burza cenných papírů Praha svého historického rekordu v objemu obchodování. Jen čtyřikrát za dobu dvanáctileté existence BCPP přesáhl objem obchodování hranici tří miliard korun. Doposud poslední rekord ve výši necelých 3,6 miliard korun padl v březnu 2000 po téměř pěti letech.

Také dnešní obchodní den potvrdil, že včerejší výsledek nebyl náhodný – krátce po zahájení seance překonal za silného obchodování dnes v 9.35 hodin burzovní index PX 50 poprvé od svého zavedení hranici 1100 bodů, když dosáhl hodnoty 1103,9 bodu. Úterní rekordní objem burzovních obchodů je jen logickým vyústěním pozitivního vývoje v několika posledních týdnech. Včerejší výsledek překonal loňský denní průměr ve SPADu o celých 236 %. Leden 2005 celkovým objemem obchodů ke dnešnímu dni již potvrdil, že bude nejúspěšnějším měsícem v celé historii burzy. Dosud jím byl loňský listopad s celkovým objemem obchodů necelých 54 miliard korun.

Vývoj obchodování dokládá extrémní zájem investorů z celého světa o investice do českých akciových titulů, což se následně promítá i do vývoje indexů, říká předseda burzovní komory pražské burzy Petr Koblic. Svůj vliv nepochybně mají i pozitivní očekávání spojená s přijetím nové emise na burzu plánovaným na příští týden, dodává Koblic.

Miloš Růžička
Bison & Rose Public Relations
mediální zástupce Burzy cenných papírů Praha

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).