Hlavní navigace

Prázdniny! Tisíce Čechů opět vyráží na dovolenou autem

[Tisková zpráva] Dnešním dnem začíná hlavní sezóna rodinných dovolených a nejvíce Čechů opět vyráží za odpočinkem vlastním vozem. Na čtyřech kolech se za rekreací vydá letos sedm z deseti Čechů. Dle průzkumu GE Money se do zahraniční autem vydá 60% Čechů, po tuzemsku pak takto bude cestovat 80% lidí.

Z mezinárodního průzkumu, který realizovala GE Money Auto navíc vyplynulo, že v rámci střední Evropy k cestám na dovolenou, a to jak domácí, tak zahraniční, využívají automobil nejčastěji Poláci a právě Češi. Naopak nejméně autem na prázdniny cestují Maďaři. Češi se přitom nejčastěji rekreují na vlastní chatě a chalupě nebo u známých či příbuzných.

„Češi jsou národ chalupářů na čtyřech kolech. Pokud letní dovolenou tráví v České republice, tak pobývají na svých chatách, chalupách nebo u známých, kam většina jezdí autem. S tím také souvisí fakt, že Češi nejčastěji kupují vozy s velkým zavazadlovým prostorem, tedy typu kombi. Těch jezdí po českých silnicích třetina,“ říká Jan Hrubý, marketingový ředitel GE Money Auto.

Začátek prázdnin bývá spojen s komplikovanou dopravní situací a zvýšeným rizikem vzniku dopravní nehody. Na co před odjezdem na dovolenou nezapomenout? „Podmínkou bezproblémové cesty je dobrý stav vozidla. Pokud o něm nejste přesvědčeni, vyplatí se zajet do servisu, kde auto prohlídne profesionál. Počítejte s tím, že v zahraničí vyjde případná oprava většinou dráž než v České republice,“ říká Jan Hrubý z GE Money Auto. Co můžete udělat sami je kontrola správného nahuštění pneumatik, fungování světel, případně doplnění směsi do ostřikovače.

Klíčová je otázka kdy?

Pro bezproblémový průběh cesty je důležité dobře si rozmyslet, kdy se na dovolenou vydáte. Nejhorším dnem, co se týče prázdninové dopravy na silnicích, bývá pátek, kdy většina lidí vyjíždí za rekreací. Vyplatí se proto počkat a vyrazit raději v sobotu ráno.

S malými dětmi je naopak lepší cestovat přes noc, kdy spí, a řidič má dostatek klidu na řízení. Pokud cesta na noc nepřichází v úvahu, doporučujeme zásobit se dostatečným počtem CD či DVD s hudbou nebo pohádkami. Děti se jejich sledováním zabaví a vy se tak můžete nerušeně věnovat jízdě. Nad plánováním trasy se již dnes nemusíte vůbec stresovat či shánět nové mapy a průvodce. Pokud vlastníte moderní navigační zařízení, takzvané GPS, je totiž i cesta do neznámých krajů hračkou.

Jiný kraj jiný mrav

Při plánování trasy nezapomeňte brát v úvahu dopravní předpisy jednotlivých zemí. Nastudujte si zejména povinnost svícení přes den, maximální povolené rychlostní limity či možnost telefonování za jízdy. Pokuty za případné přestupky mohou být několikanásobně vyšší než u nás a tolerance policistů minimální.

Důkladné plánování trasy může znamenat úsporu stovek korun. Zatímco v Německu neplatíte za jízdu po dálnici vůbec, jinde naopak musíte počítat s dálničním mýtným (např. Chorvatsko). Velké odlišnosti mohou být také v cenách benzínu. Pokud budete chtít natankovat ještě na území České republiky počítejte s tím, že poslední benzínová stanice před hranicemi bude mít ceny vyšší, než je běžné jinde po republice.

Nevíte ještě, kam vyrazit?

Pokud zatím nemáte naplánovanou cestu a uvažujete o koupi vlastního automobilu, využijte jedinečné nabídky GE Money Auto. Při financování automobilu s úvěrem autoCREDIT VÍKEND totiž klienti automaticky získávají víkendový poukaz a možnost výběru z více než 200 čtyřhvězdič­kových hotelů v České republice a dalších 11 zemích Evropy. Poukaz v sobě zahrnuje dvě noci se snídaní pro dvě osoby zdarma a poukaz na hotelové služby v hodnotě 44 eur.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).