Hlavní navigace

PPF Investments obviňuje společnost Bazovyj element z mediální manipulace

PPF Investments striktně odmítá nařčení šířená v médiích některými akcionáři pojišťovny Ingosstrach, zejména společností Bazovyj element, že prodej tří ruských společností, jež jsou akcionáři pojišťovny Ingosstrach,, do rukou skupiny PPF Investments proběhl údajně v konfliktu s ruskými zákony.

„Nepřestoupili jsme žádný ruský zákon a je lživé něco takového tvrdit“, uvedl Tomáš Brzobohatý, předseda představenstva PPF Investments. „S prodejem tří ruských společností, tj. Vega, Investicionnaja Iniciativa a Novyj Kapital, ve prospěch skupiny PPF Investments vyslovila souhlas ruská Federální antimonopolní služba (FAS)“, dodal.

Obvinění publikovaná v médiích jsou založena na neprokázaných tvrzeních společnosti Bazovyj Element, že mezi někdejšími akcionáři pojišťovny Ingosstrach údajně existovaly dohody o přednostním právu na odkup akcií a že toto právo nebylo při prodeji akcií skupině PPF Investments respektováno.

„Byli jsme opakovaně, ústně i písemně ujištěni prodávajícím akcionářem, panem Mamutem, že neexistovaly mezi akcionáři úmluvy jakéhokoli druhu, které by bránily uskutečnit prodej do rukou skupiny PPF Investments prostřednictvím jejího fondu PPF Beta“, uvedl Brzobohatý. „Jednali jsme s většinovým akcionářem Ingosstrachu, před i po uzavření transakce, a společnost Bazovyj Element nám nikdy nedoložila ani nezmínila existenci jakékoli dohody o přednostním odkupu akcií. Pokud taková ujednání existovala, vyzýváme Bazovyj element, ať je doloží“, prohlásil.

Podle názoru PPF Investments jde v tomto případě o cílenou mediální manipulaci, jejímž záměrem je odvést pozornost od skandálního způsobu svolání a netransparentního průběhu mimořádné valné hromady Ingosstrachu, která přijetím rozhodnutí o zvýšení základního kapitálu sleduje jediný cíl, a to snížit podíl PPF Investment pod hranici 10%.

„Připomíná nám to nechvalně proslulou dobu začátku devadesátých let. Nechce se nám věřit, že něco takového je možné v dnešním stabilizovaném Rusku“, dodal Brzobohatý.

PPF Investments je připravena na náležité zvýšení základního kapitálu společnosti Ingosstrach v souladu s požadavky legislativy i s obvyklými standardy mezinárodních trhů, a také bude-li k navýšení obchodní důvod. „Peníze na to samozřejmě připravené máme“ říká Brzobohatý.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).