Hlavní navigace

Povodňový účet České pojišťovny: 53 tisíc škod za 9 miliard

Praha (13. srpna 2003) – Více než 9,1 miliardy korun činí k dnešnímu datu škody klientů České pojišťovny z loňských povodní. Pracovníkům České pojišťovny prošlo rukama přes 53 tisíc pojistných událostí. Díky kvalitnímu zajištění se přímé finanční dopady do hospodaření největší tuzemské pojišťovny podařilo minimalizovat, když loňský čistý zisk společnosti opětovně již potřetí v řadě překročil 4 miliardy korun.

Kompletně bylo doposud vyřízeno přes 94 procent pojistných událostí. Ve zbylých případech jde o škody, u nichž obnova majetku probíhá postupně a klienti dodávají faktury za jednotlivé dílčí práce. V naprosté většině těchto případů byly klientům poskytnuty zálohy. Zatímco před šesti lety při povodních na Moravě a ve východních Čechách naše společnost vyplatila na pojistných plněních 5,028 miliardy korun, loni to byla částka téměř dvojnásobná. Přes výši škod se nám podařilo v náročné zkoušce vodou obstát a s jejími ničivými následky se vyrovnat se ctí finančně silné pojišťovací společnosti, uvedl předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček.

Co do počtu pojistných událostí byly loni nejpostiženější oblastí jižní Čechy, kde klienti České pojišťovny nahlásili více než 20 tisíc škod v hodnotě 1,7 miliardy korun. Hned poté následovaly střední Čechy s téměř 14 tisíci případy za 1,9 miliardy korun. Největší škody napáchala povodeň v Praze, kde bylo vyplaceno téměř 4,2 miliardy korun za něco málo přes 6 tisíc pojistných událostí. Obyvatelé severních Čech nahlásili téměř stejný počet likvidací jako v Praze, ale celková škoda byla výrazně nižší – 807 milionů korun. Zbývá doplnit region západní Čechy, kde bylo zaregistrováno šest a půl tisíce pojistných událostí za 413 milionů Kč. Škody v ostatních regionech pak už byly jen drobnou kapkou ve více než devítimiliardovém majetku, který nenávratně smetla voda.

Rok 2002 vejde do dějin České pojišťovny nejen jako rok historických záplav, ale i jako rok jejího 175. výročí. Existujeme již více než 175 let, ale nechceme žít pouze z tradice. Mnohem více nás těší, že nás naši klienti vnímají jako moderní pojišťovnu, která dokáže pružně reagovat na měnící se potřeby trhu. To je trend, v němž chceme pokračovat i nadále, dodává Bartoníček.

Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 85 procent.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).