Hlavní navigace

Poštovní spořitelna bude distribuovat dodatečné odškodnění téměř 5 600 obětem nacismu

Česká rada pro oběti nacismu (ČRON) si vybrala Poštovní spořitelnu jako partnera pro distribuci odškodného pro oběti nacismu. Konkrétně se jedná o dosud žijící osoby, které byly během války nuceně nasazeny na území Rakouska. Rakouská strana, v zastoupení Rakouského fondu smíření, se rozhodla dodatečně přerozdělit nevyčerpané finanční prostředky. Po první vlně odškodnění, ke které došlo v posledních letech, se tentokrát jedná o příspěvek na humanitární a medicínské účely. „Dá se říci, že v těchto dnech s jedním dobrovolným darem rakouské vlády končíme a s druhým začínáme“ upřesňuje aktivity ČRON předseda její správní rady pan Oldřich Stránský.

Mezi téměř 5 600 dosud žijících obětí se pomocí šekových poukázek Poštovní spořitelny rozdělí asi 40 milionů korun. Jedná se o první z celkem čtyř plateb, v rámci kterých bude rozděleno celkem cca. 90 milionů korun. Poštovní spořitelna je jedinou bankou v ČR, která je schopna s pomocí České pošty distribuovat na jméno a adresu určené šekové poukázky. Ty jsou po vyplacení zúčtovávány na vrub účtu zadavatele vedeného u Poštovní spořitelny, vysvětluje podstatu služby výkonná ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská. Navíc díky personifikaci poukázek má zadavatel přesnou kontrolu, kdo si peníze u Poštovní spořitelny vyzvedl a kdo nikoliv, dodala Dolanská.

V minulosti spolupracovala ČRON na distribuci odškodného s jinou bankou, která ovšem nabídla podmínky této organizaci nevyhovující. Pan Stránský k tomu říká: Banka, se kterou jsme spolupracovali na první vlně odškodného nám účtovala příliš vysoké poplatky. Podmínky, které nám nabízí Poštovní spořitelna jsou velmi dobré a navíc distribuční síť České pošty, kterou tato banka využívá, je pro náš účel velmi praktická.

Daniela Krůtová
komunikace Skupiny ČSOB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).