Hlavní navigace

Posilující koruna zlevňuje mezinárodní jízdné

Všichni, kteří jezdí vlakem do zahraničí a kupují si v Česku jízdenky v korunách, mají jízdné rok od roku i měsíc od měsíce levnější. I přesto, že ceny mezinárodních jízdenek v Evropě v posledních letech mírně rostly, posilující koruna cenu pro české zákazníky neustále snižuje. Snížení cen v korunách přitom převažuje růst tarifu v eurech, cesta vlakem tak ve finále zlevňuje.

Dnes ráno se euro obchodovalo za 25,17 korun, na jaře roku 2004 to přitom bylo 33 korun. Mezinárodní jízdné se mezi všemi železničními společnostmi v Evropě určuje v eurech a výsledná cena se pak přepočítává na koruny. Díky stále silnější koruně vůči euru tak zlevňují i cesty na Slovensko nebo do Maďarska, tedy do zemí, kde se euro jako platební jednotka nepoužívá.

Praha – Vídeň

Jednosměrná jízdenka bez slev stála v polovině prosince loňského roku 906 korun. Zatímco v eurech se cena za poslední čtyři měsíce neměnila, v korunách kvůli oslabování eura klesla celkem o 56 Kč, tedy o 6 %. Kromě tohoto obyčejného mezinárodního jízdného nabízejí České dráhy řadu slev, například Wien SCspezial. Jednosměrnou jízdenku s místenkou do vlaku SuperCity Pendolino je tak možné zakoupit za 531 Kč. Bližší informace jsou na stránkách www.scpendolino.cz.

Praha – Berlín

Nejlevnější jízdenku z Prahy do Berlína je možné od ledna letošního roku pořídit na eShopu Českých drah za 29 EUR. Zatímco cena v eurech se od zavedení této akční nabídky neměnila, v korunách zaplatil cestující v lednu a únoru 768 korun, v dubnu to bylo už o 30 korun méně. Detailní informace o nabídce jsou k dispozici na www.cd.cz/nemecko pod záložkou „Akční nabídka – prodej přes eShop ČD“.

Praha – Košice

V roce 2004 stála jednosměrná jízdenka bez jakýchkoliv slev 1059 korun. Za poslední čtyři roky se tato cena snížila o 171 korun, tedy o 16 %. Uvažována je obyčejná jízdenka ve vzájemné sousedské přepravě ČD – ZSSK (detailní informace na www.cd.cz/slovensko). Kromě obyčejného jízdného České dráhy nabízejí zvýhodněné zpáteční jízdenky se slevou City Star (www.cd.cz/citystar). Jízdenku z Prahy do Košic a zpět je tak možné pořídit za 1240 korun.

Praha – Mnichov

V roce 2005 stála zpáteční jízdenka München Spezial 1586 korun, v současnosti je v prodeji za 1428 korun. Cena tedy v důsledku posilování koruny poklesla téměř o 10 %. Informace o nabídce jsou na www.cd.cz/nemecko pod záložkou München/Nürnberg Spezial.

Ostrava – Varšava

V roce 2004 stála nejvýhodnější zpáteční jízdenka 1073 korun, v současnosti se prodává o téměř 250 korun levněji. Cena jízdenky tak poklesla o 23 %.

Ostrava – Krakov

Nejlevnější zpáteční jízdenka z Ostravy do Krakova vyšla v roce 2004 na 630 korun. V současnosti stojí 419 Kč, tedy o 33 % méně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).