Hlavní navigace

Počet škod způsobených tíhou sněhu a ledu vzrostl oproti loňsku třicetkrát

Od počátku roku do 12. března 2006 nahlásili klienti Kooperativy více než 4000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu a ledu, což je téměř 30krát více než v loňském roce. Současný stav již začíná nabírat rozměr kalamity a vzhledem ke stále špatnému počasí a vysoce nadprůměrnému množství sněhu očekáváme ještě nahlášení dalších pojistných událostí. „Odhadujeme, že zejména uplynulý víkend způsobil další stovky škod,“ uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Doba čtení: 1 minuta

Alarmující je rovněž nárůst vyplacených pojistných plnění – letos Kooperativa odhaduje, že v souvislosti s tímto druhem škod vyplatí z pojištění majetku a odpovědnosti více než 170 milionů korun, zatímco loni to bylo za srovnatelné období pouhých pět milionů. Meziročně rovněž vzrostlo průměrné vyplacené plnění na jednu škodu – o 15 % na více než 37 tisíc korun. Co se týče regionálního rozdělení škod – nejvíce jich registruje Kooperativa na střední a severní Moravě, na Vysočině a v jižních Čechách.

Kooperativa, pojišťovna, a. s., je druhou největší pojišťovnou v ČR. V roce 2004 předepsala pojistné v celkovém objemu přes 24 miliard Kč a dosáhla tržního podílu 21,5 procenta. V současné době má více než 300 obchodních míst a produkty Kooperativy lze sjednat i v pobočkách České spořitelny. Klientům je k dispozici dále několik tisíc externích spolupracovníků, nonstop zelená linka 800 105 105 a internetové stránky www.koop.cz. Kooperativa se loni stala Pojišťovnou roku podle hodnocení pojišťovacích makléřů. Hlavním akcionářem Kooperativy je Wiener Städtische Allgemeine Versicherung AG, která letos získala od prestižní agentury Standard & Poor´s rating A+ se stabilním výhledem. Koncern zaujímá v současnosti první či druhou pozici na trzích v Rakousku, v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. K dalším klíčovým trhům náleží Polsko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora a Bulharsko. Dále je skupina zastoupena v Bělorusku a na Ukrajině, v Německu a Lichtenštejnsku. Kromě toho má koncern své pobočky v Itálii a ve Slovinsku. Již byly učiněny první kroky pro aktivní vstup skupiny na ruský trh, který je naplánován na letošní rok. Žádný jiný pojišťovací koncern do takové míry prostor zemí střední a východní Evropy nepokrývá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).