Hlavní navigace

Petr Votoupal povede Union banku

Praha 24. března 2003 – Společnost Invesmart dnes oznámila, že se dohodla na doplnění představenstva Union banky o nové členy. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva byl dnes jmenován Petr Votoupal (36), který dříve působil mimo jiné v První česko-ruské bance, v Konsolidační bance či v Komerční bance. Štefan Veselovský a Michal Gaube zůstávají i nadále členy představenstva. Čtvrtým členem představenstva byla jmenována bývalá manažerka Union pojišťovny Hana Vysloužilová (29). S bývalým generálním ředitelem Romanem Mentlíkem se Invesmart dohodl na rezignaci z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele Union banky již minulý týden. Na stabilizaci současné situace Union banky a odvrácení případného vyhlášení konkurzu s Invesmartem nyní spolupracuje investiční banka Goldman Sachs. Tři z původních pěti návrhů na vyhlášení konkurzu již přitom byly staženy. Zapojení společnosti Goldman Sachs však neznamená jakékoli změny ve vlastnických poměrech v Union bance. Společnost Invesmart zůstává nadále vlastníkem banky.

„Roman Mentlík byl pro Union banku tím nejlepším krizovým manažerem, jakého jsme mohli vybrat,“ řekl Paolo Catalfamo, předseda dozorčí rady Union banky a výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Invesmart. „Mrzí nás, že jím připravený záchranný plán byl Českou národní bankou i ministerstvem financí odmítnut. Byli jsme přitom přesvědčeni, že tento plán představoval reálnou šanci k záchraně Union banky,“ dodal. „Věřím, že nový plán připravovaný se společností Goldman Sachs je nejlepší cestou k odvrácení konkurzu,“ uzavřel Catalfamo.

Union banka a Invesmart i nadále věří v možnost zvrácení rozhodnutí České národní banky o odnětí licence. Union banka proti tomuto rozhodnutí podá rozklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).