Hlavní navigace

Nový majitel pohledávek za Invesmartem a Union Group vzejde ze tří investorů

Od včerejška mají uchazeči o pohledávky Union banky za společnostmi Invesmart a Union Group možnost seznámit se s dokumentací k nabízeným pohledávkám v tzv. dataroomech. O pohledávky projevilo předběžně zájem pět investorů, podmínky stanovené výběrovým řízením nakonec splnili tři z nich, kteří tak mají možnost účasti v dataroomech. Dva investoři se zajímají jak o pohledávky za Invesmartem, tak i o pohledávky za Union Group a jeden investor pouze o pohledávky za Invesmartem.

Doba čtení: 1 minuta

Podle výše jistin jde o největší dlužníky zkrachovalé Union banky, Invesmart totiž dluží jen bez úroků zhruba 2,5 miliardy korun a Union Group necelou miliardu. Přesto se nedá po skončení výběrového řízení očekávat výrazný výnos pro konkursní podstatu. Jde o dlouhodobě nehrazené a málo bonitní pohledávky, Invesmart svoji pozici dlužníka nikdy neuznal a na svém názoru trval i přes to, že soud pravomocně uznal oprávněnost nároku Union banky. Druhý dlužník, Union Group, je v konkursu a ani v jeho případě proto nelze čekat výrazný výnos.

Kvůli hrozbě mezinárodní arbitráže ze strany Invesmartu nabídla Union banka nejprve pohledávky za touto společností státu. Zamítavá reakce však přišla z ministerstva financí a ani ČNB a ČKA, kterým byly tyto pohledávky také nabídnuty, o ně neprojevily zájem.

Po skončení dataroomů, které jsou naplánovány od 14. do 25. listopadu, mají zájemci o pohledávky čas na vypracování cenových nabídek. Ty musí být v souladu s podmínkami výběrového řízení předány k rukám notáře, a to do 2. prosince do 12.00 hodin. Návrhy se budou posuzovat na jednání věřitelského výboru banky 7. prosince s tím, že jediným kritériem pro rozhodování je výše nabízené ceny.

Termín 2. prosince platí rovněž i pro předání cenových nabídek na odkoupení většiny zbývajícího movitého majetku ze skladů v Ostravě a v Rynholci u Kladna. I na tyto prodeje vyhlásil správce konkursní podstaty Union banky Lukáš Raida veřejná výběrová řízení. V případě těchto tendrů se budou nabídky doručovat přímo konkursnímu správci.

Oldřich Babický
tiskový mluvčí SKP Union banka, a. s. „v likvidaci“

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).