Hlavní navigace

Na prodeji nemovitostí dražbou se dá vydělat až o třicet procent víc

Transparentní prodej, zákonem definovaný servis a vynechání nefér triků, které do obchodu nepatří – to jsou základní výhody prodeje nemovitostí dražbou. Výhody pro prodávajícího jsou zřejmé: Vyšší cena a neplacení daně z převodu nemovitostí. O dražby mají zájem ovšem i kupující – o zajímavé objekty se přetahuje i 25 zájemců

Stále větší popularitu získává dosud netradiční možnost prodeje či nákupu nemovitosti – dobrovolná veřejná dražba. Tuzemští zájemci si uvědomují celou řadu významných výhod obdobného prodeje. Pro prodávající je zajímavé, že v tomto případě neplatí daň z převodu nemovitostí. Pro kupující je naopak lákavý fakt, že pokud o nemovitost opravdu stojí, nikdo je nemůže předběhnout a vyhlídnutý byt či domek za jejich zády přeplatit.

Zájem o podobné formy prodeje každoročně stoupá. Oproti loňsku registrujeme nárůst zhruba o pět procent. Samozřejmě, že pokud jsou v dražební místnosti nastavené ty správné emoce, kancelář zajistí zajímavý počet účastníků dražby a kvalitního licitátora, stoupá cena vzhůru i velmi výrazně. Z naší dosavadní praxe je zřejmé, že cena může jít nahoru oproti standardu až o třetinu, vysvětlila Iva Cikánková, ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality.

Zájem je o nákup nemovitosti dražbou i mezi kupujícími. U dražby totiž rozhoduje pouze nejvyšší učiněné podání – tedy kupní cena, kterou účastník nabídnul. Odpadají tak kupujícím obavy, že někdo osloví majitele nemovitosti dříve, či za jejich zády nabídne vyšší cenu, na kterou oni nebudou už moci zareagovat. Realitní odborníci se navíc shodují, že typický nakupující nebo prodávající formou dobrovolné dražby neexistuje. Dražby se účastní zájemci od 18 let až po důchodce. Společnou mají prý jen schopnost pracovat s internetem, či získat informace z tisku.

Zhruba polovina zájemců o nákup dražbou získává informace z realitních serverů a inzerátů a většinou hledá nemovitost k osobnímu užívání. Druhá polovina zájemců jsou profesionálové, kteří sledují uveřejňování dražeb na Centrální adrese a odborných serverech. Ti většinou kupují nemovitosti za účelem podnikání, upozornila Iva Cikánková. Dražby nemovitostí se podle Cikánkové účastní obvykle zhruba pět zájemců. O zajímavé objekty se ovšem v rámci dražby přetahuje i 25 uchazečů.

Výhody prodeje dobrovolnou dražbou potvrzují i daňoví poradci. Při prodeji nemovitostí neplatí prodávající daň z převodu nemovitosti – jedná se totiž o takzvaný přechod vlastnického práva. Daň zaplatí až kupující. Daň se počítá z ceny vydražení a to ve výši tří procent, vysvětlil Ivan Fučík, auditor, daňový poradce a spolumajitel kanceláře Fučík & partneři.

Služby realitní kanceláře jsou po uskutečnění dražby stejné, jako při standardním prodeji. Kancelář musí splnit povinnosti vůči bývalému vlastníkovi i vydražiteli – ty plynou ze zákona. Není je třeba dále smluvně jakkoli specifikovat. Oproti klasickému prodeji je jasně stanovené, co zajistí dražebník pro navrhovatele i vydražitele. Dražebník zasílá na katastr podklady stanovené zákonem pro přechod vlastnictví a může v rámci činnosti své realitní kanceláře spolupracovat i s vydražitelem i na zajištění hypotečního úvěru u nemovitostí, kde cena vydražení přesáhne půl milionu korun. Tím se i stihne splnit podmínka stanovené lhůty na úhradu kupní ceny, kterou zákon ukládá do tří měsíců od dražby.

Jak postupovat při prodeji nemovitosti dobrovolnou dražbou:

• uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí o provedení dobrovolné dražby v realitní kanceláři
  • dražebník zajistí vypracování ocenění nemovitosti soudním znalcem
  • po dohodě se určí nejnižší podání, výše dražební jistoty, minimální příhoz a možnost snížení nejnižšího podání v průběhu dražby, místo a termín vlastní dražby
  • uzavře se smlouva o provedení dražby a podpisy se nechají notářsky ověřit
  • vyhotoví a uveřejní se dražební vyhláška, která mimo jiné obsahuje i veškeré nedostatky nemovitosti
  • zajistí se inzerce a minimálně dvakrát prohlídka nemovitosti pro každého zájemce
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).