Hlavní navigace

Miliarda k ročním „narozeninám“

Investice do fondu ČSOB Realitní Mix, který byl uveden do nabídky ČSOB přesně před rokem, přesáhla 1 miliardu Kč. Důvody přízně, kterou realitnímu fondu čeští investoři prokazují, jsou zřejmé. Výkonnost tohoto akciového fondu za posledních 12 měsíců činí 28 %.

Dosavadní výkonnost však není jediným důvodem zájmu investorů. V České republice jsou nemovitosti tradičně pokládány za složku patřící do portfolia každého drobného investora. Nemovitostní fondy tak představují jen jiný projev této vlastnické tradice a zájem o ně nejspíše dále poroste. My této poptávce vycházíme vstříc a přinášíme fond, který má značný potenciál růstu a vysokou likviditu, uvádí Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Očekávám příliv retailových investic ve chvíli, kdy si drobní investoři uvědomí, že výnos ze všechno, co zainventují ještě před koncem letošního roku, bude i kdykoliv v budoucnu po 6 měsících osvobozen od daně. Jakmile vstoupí v účinnost chystaná vládní reforma, daňová výhoda již nemusí platit, dodává Jan Barta.

Fond ČSOB Realitní Mix investuje do cenných papírů společností, které podnikají na evropském, americkém a asijském trhu v realitách a developmentu (výstavbě, správě a provozování nemovitostí či obchodování s nimi). V Evropě fond alokuje 30% portfolia do společností aktivních na realitních trzích střední a východní Evropy. Fond přitom zajišťuje investory proti měnovému riziku, investice do fondu jsou v českých korunách.

Po vynikajících výsledcích nemovitostních akcií v posledním roce jsou vyhlídky i nadále poměrně příznivé. Hospodářský růst v regionu střední a východní Evropy by měl ceny akcií podporovat, říká Martin Horák, portfolio manažer ČSOB Realitního mixu. Růst zůstává velmi silný a v mnoha velkoměstech tohoto regionu je nadále nedostatečná nabídka jak obchodních center a kancelářských budov, tak kvalitního bydlení ve srovnání s rozvinutými trhy. V západní Evropě jsme navíc svědky vyššího než očekávaného hospodářského růstu, doplňuje Horák. Podle něj je sice pravdou, že po růstu cen realitních akcií v posledních dvanácti měsících se tyto akcie již obchodují s vysokou prémií oproti čistému obchodnímu jmění firem, ale na druhou stranu ceny pronájmů kancelářských prostor v evropských městech jsou stále ještě pod úrovní z roku 2001. Existuje tedy zřejmý prostor pro další růst. V minulém roce byl navíc v západní Evropě nastolen pozitivní trend zvyšování obsazenosti komerčních realit. Hlavním rizikem pro realitní akcie tak v následujících měsících bude případný růst úrokových sazeb, který by mohl mít negativní dopad na přeceňování nemovitostí, uzavírá Martin Horák.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).