Hlavní navigace

Lufthansa otevřela v Brně centrum pro předvzletové vyvažování letadel. V České republice se plánují nová pracovní místa

Lufthansa ve středu 5. listopadu 2007 v Brně oficiálně zahájila provoz střediska pro předvzletové vyvažování letadel - Global Load Control Center (GLC). Nově vzniklé pracoviště zaměstnává více než 50 operátorů, manažerů dohledu a kancelářských pracovníků v 24 hodinovém provozu. Jejich týmy odbavují každý den plynnou angličtinou a němčinou přes 400 letů směřujících do celého světa. Brněnští operátoři zajišťují optimální zátěž letadel různých velikostí, od padesátimístných turbovrtulových strojů až po obří letouny typu Boeing 747 Jumbo.

„Zprovoznění centra je důležitým krokem v oblasti efektivního řízení vyvažování odbavovaných letadel, jako klíčové součásti předvzletové přípravy,” uvedl Oliver Wagner, vicepresident Global Airport Products & Services, Deutsche Lufthansa AG. „Náš nový stále rostoucí tým v Brně výrazně přispívá k bezpečnosti a efektivitě letecké přepravy. Ve spolupráci s nákladovým i pozemním personálem a posádkami letadel bude plánovat ekonomické využívání nákladové kapacity letadel a připravovat dokumentaci nezbytnou pro každý let,“ dodal Wagner.

„Pro Brno se Lufthansa rozhodla, protože v moravské metropoli žijí jazykově dobře vybavení lidé a telekomunikační infrastruktura odpovídá úrovni náročných mezinárodních standardů,“ řekl dr. Reinhold Huber, viceprezident managementu Deutsche Lufthansa AG zodpovědný za vztahy se zákazníky. „Náš příchod do Brna bude v příštích měsících znamenat i vytvoření nových pracovních míst v regionu,“ uvedl.

Lufthansa je jednou z prvních leteckých společností na světě, která centralizovala řízení vyvažování jednotlivých letů. Ještě přibližně před pěti lety se o vyvažování letadel rozhodovalo před nakládkou přímo na letišti. Díky moderním technologiím a inovativním nástrojům lze vyvažování plánovat, i když letadlo není v bezprostřední blízkosti operačního zátěžového střediska.

GLC lze považovat za součást strategie společnosti Lufthansa zaměřené na zvýšení konkurenceschop­nosti a pružnosti řízení pozemního odbavovení letadel. Aktivity spojené s řízením vyvažování se tedy postupně přesouvají z lokálních kanceláří umístěných po celém světě do pouhých tří specializovaných strategicky rozmístěných centralizovaných pracovišť GLC. Tato globální centra si můžeme přestavit jako virtuální pracoviště zajišťující pružný přesun úkolů vyvažování mezi třemi metropolemi: Brnem, jihoafrickým Kapským městem a tureckým Istanbulem. Brněnské GLC bude přímo řízeno oddělením pozemních operací ve Frankfurtu nad Mohanem.

Global Tele Sales (GTS) Brno, stoprocentně vlastněné společností Lufthansa, bude GLC poskytovat infrastrukturní servis a bude rovněž zajišťovat nábor personálu. Toto řešení je novinkou nejen pro GTS Brno, ale také pro město Brno a celý jihomoravský region.

Nové Global Load Control centrum v Brně nebude odbavovat pouze letadla společnosti Lufthansa a jejích partnerských aerolinek, ale i dalších členů skupiny Star Alliance a mnoha jiných dalších zákaznických leteckých společností. Lufthansa nyní odbavuje celkem 25 přepravců teď na 45 hlavních pracovištích na celém světě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).