Od počátku listopadu mají platit změny vyhlášky, které do budoucna neukládají provozovatelům restaurací povinnost oddělovat toalety pro personál a pro hosty, dokonce ani oddělené toalety pro muže a ženy. Už také nebude nutné odvíjet počet těchto zařízení od počtu míst v restauraci. Dále nebude povinností mít v umyvadle na WC tekoucí teplou vodu. Vyhláška č.107/2001 Sb., v níž byla podobná povinnost zakotvena a byla zopakována ve vyhlášce 137/2004 Sb., nebyla výmyslem Evropské unie, ani důsledkem zaváděním evropské legislativy. Každá země EU má právo si stanovit vlastní pravidla v určitém oblasti, a tato k nim patří. „Jsme přesvědčeni, že společná toaleta pro hosty a personál, který přichází do styku s jídlem, je výrazným krokem zpět. Nikdo nemůže zaručit, že do těchto míst nepřijde osoba nakažená nějakou chorobou a ani zdaleka nesplňující hygienické požadavky, které musí (zatím) splňovat personál,“ zdůrazňuje mluvčí SOS Ivana Picková.
SOS není proti zmírnění vyhlášky, která stanovila velmi přísná pravidla pro některé pokrmy a jejich uchovávání v restauračních zařízeních. „Dejme tomu stanovení 24 hodin k jejich možné konzumaci bychom považovali za rozumnou hranici. Není možné sklouznout do druhého extrému s tím, že guláše a podobné pokrmy se budou v restauracích ohřívat několik dní,“ upozorňuje Ing. Jarmila Hubená, CSc., která se problematickou hygieny a potravin v SOS zabývá. „Zároveň považujeme za krok zpět zrušení povinnosti používání pákových baterii. Hygieny v těchto zařízeních není nikdy dost, jde o zdraví jak hostů, tak personálu,“ zdůrazňuje Ing. Hubená, CSc.