Hlavní navigace

Jak si vedly akcie NOKIA na trhu RM-S v týdnu po uvedení? Situace kolem AAA Auto

Akciové trhy stále silně reagují na jakékoliv podněty ze zahraničí, zvláště intenzivní reakce je na zprávy negativní. Objemy obchodů jsou ale již nižší. V průběhu týdne zvýšila ČNB základní úrokovou míru na 3,75%. K tomuto kroku sáhla ČNB kvůli silnému růstu inflace, která se v lednu vyšplhala meziročně na 7,5%. Růst cen je ovlivněn jednorázovými vlivy a do budoucna se čeká spíše pokles inflace i úrokových sazeb. Česká makroekonomická data měla na trh malý vliv.

V průběhu týdne se na trhu RM-SYSTÉM objevily dvě nové společnosti. Zvláště první den po uvedení byl velký zájem o obchodování s akciemi finské společnosti Nokia. Silná poptávka sice rychle vyhnala kurz akcie na hodnoty přes 700 Kč, pak se kurz vrátil zpět k 610 Kč za akcii. Kurz Nokia na trhu RM-SYSTÉM kopíruje obchodování na americkém trhu, kde se v pátek po otevření trhu cena vyšplhala na 35,40 USD, což v přepočtu na CZK dává cenu 626 Kč.

Další pokles zaznamenaly akcie AAA Auto. Současný kurz 29,80 Kč je hluboko pod upisovací cenou 55 Kč. V průběhu týdne dostal titul políček od analytiků Wood & Company. Ti doporučují titul k prodeji s cílovou cenou 25 korun. Obavu mají především ze ziskovosti společnosti. Titulu nenahrává ani akcionářská struktura, protože velkou část minoritních akcionářů tvoří retailoví investoři.

Doporučení k prodeji je v silném rozporu s analýzou Atlantik FT, kteří naopak doporučují akcii k nákupu s cílovou cenou 45 Kč. Z pohledu nezávislého investora situace zůstává stejně nejasná jak byla. Bohužel, nebo bohudík, věšteckou kouli zatím žádný analytický dům nevlastní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).