Hlavní navigace

IPO NWR očima analytiků CAPITAL PARTNERS

Ve druhé polovině dubna letošního roku se na BCPP objevilo první IPO roku 2008 s určitou možností účasti v primárním úpisu i pro drobné (retailové) investory. Jak známo, jedná se o společnost NWR, která je po provedené nejen organizační restrukturalizaci 100 % akcionářem OKD.

„Pokud existuje reálná možnost i u retailových investorů nákupu NWR v primárním úpisu, pak lze tento postup doporučit. Následně závisí na profilu investora, zda dá přednost dlouhodobé držbě titulu NWR a dlouhodobému zhodnocení nebo zda se jedná o investora využívajícího bezprostředních krátkodobých kursových pohybů. Oba druhy investorů budou samozřejmě účastny tradingu NWR na BCPP od 9. května 2008,“ uvádí analytik CAPITAL PARTNERS, Ing. Josef Stoulil.

SWOT analýza IPO NWR

Pozitiva:

Největším pozitivem je sektorové zaměření firmy na těžbu uhlí s potenciálem dalších dolů v Polsku (Morcinek, Debiensko). Primární burzou bude Londýn, což zaručuje i určitou prestiž firmy (v určitém horizontu i případné začlenění do nějakého britského akciového indexu, např. FTSE 100). Solidní základnou jsou také fundamentální ukazatele firmy. Upisovací cenové rozpětí do IPO NWR 10,75 – 13,25 GBP se jeví jako adekvátní ohodnocení firmy.

Slabiny:

Určitou slabinou může být oscilace kursu NWR po uvedení na hlavní trh BCPP (zřejmě i segment SPAD), otázka jak velký bude lot (finanční přístupnost titulu pro investory) a dále vyjasnění dalších těžebních možností firmy mimo území ČR (rozhodnutí polských orgánů o realizaci těžby apod.) a z toho vyplývající časové termíny délky těžby a stavu zásob uhlí firmy NWR (OKD).

Příležitosti:

Největší příležitostí pro IPO NWR je získání poměrně značného objemu prostředků z primární emise (nákup nových technologií, výkonnějších důlních zařízení umožňujících těžbu ve větší hloubce a tudíž větší efektivnost a výtěžnost těžby), rozvoj dalších teritoriálních možností těžby, případně i rozšíření aktivit firmy do jiných sektorů.

Rizika:

Nejvýznamnějším rizikem mohou být znovuobnovené turbulence na akciových trzích v souvislosti s probíhající hospodářskou výsledkovou sezónou US firem (ale i v Evropě). Odhady jsou zatím na průměrný pokles zisků US firem za první kvartál roku 2008 na úrovni –12 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku a samotný finanční sektor se zřejmě ziskově propadne až o –60 %. Rovněž nedosažení záměrů firmy v teritoriální těžební expanzi by mohlo být určitým rizikem.

O společnosti NWR

Vlastníkem firmy NWR, která sídlí v Amsterdamu, je kyperská společnost RPG Industries SE, kterou ovládá skupina několika investorů včetně podnikatele Zdeňka Bakaly. Do holdingu patří rovněž druhý největší železniční dopravce v ČR OKD Doprava, zpracovatel důlního plynu OKD DBP a skupina RPG spravující nemovitosti (byty a pozemky) z dřívějšího majetku OKD. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku pět dolů. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v polských dolech Morcinek a Debiensko. Další důležitou dceřinou firmou je koksárenská NWR Coking. NWR je s objemem 13,5 milionů tun prodaného uhlí za rok 2006 jedním z největších producentů černého uhlí ve střední Evropě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).