Hlavní navigace

Investiční společnost České spořitelny požádala KCP o schválení změny statutů svých fondů

Investiční společnost České spořitelny (ISČS) podala žádost na Komisi pro cenné papíry (KCP) o schválení změny statutů svých stávajících fondů. Změny se týkají přeměny stávajících fondů na tzv. standardní fondy a názvu podílových fondů Sporomix 3 a Sporomix 5 na Vyvážený Mix FF a Dynamický mix FF.

Standardní fondy musí splňovat požadavky práva Evropských společenství; to znamená, že pravidla, kterými se fond řídí, jsou harmonizována v rámci všech států Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Obecně lze říci, že investorům dávají tyto fondy větší jistotu z důvodu zdokonalení kontrolních, bezpečnostních a procesních pravidel, řekl Petr Zapletal, generální ředitel a předseda představenstva Investiční společnosti České spořitelny.

Standardní fondy dále mohou využívat výhod tzv. evropského pasu. Tím se rozumí možnost veřejného nabízení, vydávání, prodeje a zpětného odkupu podílových listů v jakémkoli státě EHP. To znamená, že např. rakouský standardní fond může být nabízen investorům v České republice, aniž by musel požádat o povolení Komisi pro cenné papíry. Standardní fondy musí dodržovat i nově stanovené zákonné limity týkající se maximálního podílu cenných papírů vydaných jedním emitentem na majetku fondu a maximálního podílu na jednom emitentu.

Další novinky ve statutech se týkají změny názvu podílových fondů Sporomix 3 a Sporomix 5 na Vyvážený Mix FF a Dynamický mix FF, a to v souvislosti s jejich změnou na tzv. „asset alokační fondy z fondů“. Vyvážený a Dynamický mix tak budou, společně se dvěma novými fondy – Opatrným a Konzervativním mixem, navazovat na již zavedené a velmi populární Investiční profily. Změna názvu se týká též fondu Globaltrend FF, který se změní na Global Stock FF a bude tak představovat univerzální typ akciového fondu z fondů.

Investiční společnost České spořitelny předpokládá, že nové znění statutů bude platné od 1. května 2005.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí Finanční skupiny České spořitelny

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).