Hlavní navigace

Invesmart: Podvod na Union banku zřejmě prokázán

Praha/Ústí nad Labem 2. dubna 2003 – Společnost Invesmart dnes potvrdila, že konkurz na Union banku byl Krajským soudem v Ústí nad Labem s největší pravděpodobností vyhlášen na základě zfalšovaných dokumentů. K tomuto závěru dospěli právní zástupci Union banky a Invesmartu poté, co získali přístup do soudního spisu. V této souvislosti rovněž podali trestní oznámení pro podezření z trestného činu podvodu k Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR.

„Šoková vlna působí dál,“ prohlásil Paolo Catalfamo, výkonný ředitel a předseda představenstva Invesmartu. „Jeden z českých soudů, tak často kritizovaných pro pomalost rozhodování, rozhodl pouhé dvě hodiny poté, co mu pravděpodobně banda podvodníků předložila příslušné dokumenty. Snad bude při rozhodování o zrušení konkurzu soud postupovat stejně rychle. Jen tak totiž nedojde ke zbytečnému poškozování věřitelů banky a drobných střadatelů,“ dodal.

Rozhodnutí ústeckého soudu je také založeno na zápisu z představenstva Union Group z 20. prosince 2002. Podle tohoto dokumentu byl jeho předsedou zvolen Tomáš Michal a místopředsedou Radek Žingl. Oba shodně prohlásili, že zasedání představenstva mělo toho dne zcela jiný program a ani jeden z nich nebyl do těchto funkcí zvolen. Navíc byl Tomáš Michal toho dne v zahraničí a fyzicky se jednání ani zúčastnit nemohl.

A konečně, soud rozhodl o návrhu na vyhlášení konkurzu na základě notářského zápisu z valné hromady Union banky, který údajně ověřil Josef Burda, notář z Plzně. Když byl na tuto skutečnost dotázán, výslovně popřel, že by dokumenty, které byly později předloženy soudu, v kanceláři JUDr. Michala Pauleho ověřoval. Nejenže notář Burda vyloučil svou účast na jakékoli valné hromadě Union banky, ale navíc potvrdil, že v onen den používal pro ověřování dokumentů jiná čísla. „Pokud ani tohle není podvod, pak se ptám co tedy,“ uzavřel Catalfamo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).