Hlavní navigace

Informace z červencového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 20 z 21. července 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc červen a první pololetí 2004 a schválila vyřazení tří emisí dluhopisů a jedné emise akcií z obchodování na burzovním trhu.

1. Výsledky obchodování za první pololetí a měsíc červen 2004
    V prvním pololetí dosáhl objem obchodů s akciemi rekordní hodnoty 232,0 mld. Kč a překonal objem dosud nejúspěšnějšího prvního pololetí 2000 o 21,6 %. Růst objemů byl doprovázen cenovým růstem akciových emisí, což se výrazně promítlo do hodnot průřezových burzovních indexů. Hodnota indexu PX 50 vzrostla v průběhu prvního pololetí o 20,4 %, indexu PX-D o 21,4 % a indexu PX-GLOB o 20,1 %. Z kapitalizačně nejvýznamnějších oborů si nejlépe vedlo peněžnictví, jehož index BI15 se zvýšil o 26,8 %. Tržní kapitalizace akciového trhu dosáhla k 30. červnu 2004 hodnoty 778,9 mld. Kč a v průběhu prvního pololetí vzrostla o 20,9 %. Nejvíce obchodovanou akciovou emisí se v pololetní bilanci opět stala KOMERČNÍ BANKA. Objem obchodů s dluhopisy dosáhl v prvním pololetí 2004 hodnoty 404,9 mld. Kč, což ve srovnání s prvním pololetím 2003 představuje pokles o 34,7 %. Celkový červnový objem obchodů na trhu akcií v hodnotě 24,5 mld. Kč se meziměsíčně snížil téměř o 44 % a meziročně o 15,8 %. Naopak došlo k nárůstu objemu obchodů s dluhopisy, který dosáhl hodnoty 69,4 mld. Kč a ve srovnání s květnovým objemem vzrostl o 38,9 %.
  2. Centrální depozitář
    Burzovní komora projednala postup přípravy Centrálního depozitáře cenných papírů.
  3. Vyřazení tří emisí dluhopisů a jedné emise akcií z obchodování na burzovním trhu
    • Emise dluhopisů UNIPETROL 9,00/04 ISIN CZ0003501132 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 26. srpna 2004. Posledním obchodním dnem je 25. srpen.
    • Emise dluhopisů KB 8,00/04 ISIN CZ0003700528 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 6. srpna 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 5. srpen.
    • Emise státních dluhopisů ST.DLUHOP. 6,05/04 ISIN CZ0001000756 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 11. srpna 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 10. srpen.
    • Emise akcií TATRA ISIN CS0005018456 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 10. srpna 2004 z důvodu rozhodnutí valné hromady společnosti o zrušení registrace akcií na veřejném trhu. Posledním obchodním dnem je 9. srpen.

Eva Hoskovcová
Burza cenných papírů Praha, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).