Hlavní navigace

Hypotéky: první čtvrtletí láme rekordy

Praha, 4. dubna 2007: Výsledky prvního čtvrtletí příjemně překvapily všechny účastníky hypotečního trhu. Společnost Hyposervis, nejstarší tuzemský hypoteční makléř, dnes oznámil objem zprostředkovaných hypotečních úvěrů za měsíc březen: „Hyposervis v březnu zprostředkoval hypotéky za téměř 360 miliónů korun, což je meziroční nárůst o 82%,“ říká Ing. Milan Roček, předseda představenstva společnosti Hyposervis a. s. Za první čtvrtletí pak Hyposervis zprostředkoval hypotéky za téměř 800 miliónů korun, což oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku představuje nárůst o 55%.

Značný nárůst hypotečních úvěrů konstatují i další členové Asociace hypotečních makléřů: Členové AHM hlásí meziroční nárůsty v objemu zprostředkovaných hypotečních úvěrů v rozpětí od 40 do 85%, říká Ing. Petra Horáková Krištofová, manažerka externích vztahů Asociace hypotečních makléřů, a dodává: Velký podíl na těchto pozitivních výsledcích mají jednak zajímavé akce bank, které dočasně nabízí různé slevy a výhody, jednak i to, že lidé se snaží koupi svého bydlení uspíšit. A to jak z důvodu možného zvýšení DPH od roku 2008, tak i proto, že ceny nemovitostí stále stoupají.

Banky zatím své výsledky za měsíc březen nezveřejnily, nicméně lze předpokládat, že celkový tržní nárůst hypotečních úvěrů meziročně přesáhne 40%. A jaký vývoj lze očekávat pro příští měsíce? S ohledem na fakt, že Hyposervis registruje v měsíci březnu 300% nárůst v tzv. informativních schůzkách, lze předpokládat, že se tato poptávka přesune i do příštích měsíců. Vše nasvědčuje tomu, že nás čekají další zajímavé výsledky, uzavírá Milan Roček.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).