Hlavní navigace

Firmy v České republice vlastní průměrně 31 aut, která měsíčně najedou 117 tisíc km

Průměrně 31 služebních aut, která dohromady každý měsíc najedou 117 tisíc kilometrů, vlastní a využívají české firmy v rámci svých vozových parků. V případě firem, které využívají pro platby za pohonné hmoty karty CCS, pak služební auta najedou měsíčně až 208 000 kilometrů. Vyplynulo to z průzkumu realizovaného společností Factum Invenio pro CCS Českou společnost pro platební karty a.s. v loňském roce na vzorku přibližně 800 českých firem zaměstnávajících alespoň 20 zaměstnanců a vlastnících služební vozidla.

11 osobních aut, 8 nákladních, 7 užitkových a 5 ostatních druhů vozidel – taková je průměrná skladba typického vozového parku služebních aut u české firmy. Z těchto firem přitom pouze minimum, 3 %, má všechna vozidla pořízena formou leasingu; 38 % firem uvádí, že všechna vozidla jsou v jejím firemním vlastnictví; 59 % firem pak kombinuje vlastnictví vozidel s leasingem. 40 % českých firem navíc předpokládá, že se jejich vozový park během dvou let dále rozšíří. 16 % firem s tím přitom počítá napevno, 24 % firem rozšíření vozového parku služebních aut plánuje.

V případě péče o technický stav vozového parku se pak největší skupina firem – celých 53 % nejčastěji obrací na externí subjekt (servisní firmu). Stále však necelá čtvrtina společností dává přednost péči o svá služební auta ve vlastní dílně či opravárenském zařízení.

David Sroka
Manažer firemní komunikace
CCS Česká společnost pro platební karty a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).