Hlavní navigace

EBRD a Komerční banka podepsaly smlouvu o úvěrové lince na pomoc SME v hodnotě 20 mil. eur

Další podporu financování SME poskytne Evropská komise

V Praze 11. listopadu 2004 – Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Komerční bance (KB) úvěrovou linku na podporu malého a středního podnikání (SME) v České republice. Tato úvěrová linka, se splatností sedm let, je KB poskytnuta na základě programu EBRD a Evropská komise „SME Finance Facility“. KB umožní rozvoj portfolia kvalitních úvěrových aktiv, každé až do výše 125 tisíc EUR.

Komerční banka zároveň obdrží od Evropské komise finanční a odbornou podporu v hodnotě až 1 milionu EUR. Velká část této podpory bude směřována na školicí programy v rámci banky, zaměřené na financování SME a na urychlení procesu schvalování úvěrů.

Pro EBRD je rozvoj malého a středního podnikání klíčovou prioritou. KB, která má 334 poboček, zaujímá vedoucí pozici v oblasti financování malých a středních podniků v České republice. S využitím dlouholetých zkušeností své mateřské finanční skupiny Société Générale pomáhá KB českým malým a středním podnikům vyrovnat se s konkurenčním prostředím EU. Úvěrová linka ve výši 20 milionů EUR nyní KB pomůže dále zlepšit dostupnost financování pro malé a střední podniky v České republice a více se zaměřit na menší úvěry s využitím úvěrového skóringu a zdravých principů úvěrování.

Úvěrová linka představuje pro KB důležitou podporu v oblasti financování SME. V současné době připravujeme nový úvěrový produkt využívající této úvěrové linky, jehož uvedení na trh plánujeme začátkem příštího roku, řekl Petr Slabý, náměstek výkonného ředitele pro marketing Komerční banky.

Jsme přesvědčeni, že malé a střední podnikání představuje jednu z hlavních hnacích sil ekonomiky a že díky tomuto programu KB přispěje k rozvoji a financování oblasti SME, řekl Alexander Auboeck, ředitel EBRD pro Českou republiku.

Program financování malých a středních podniků byl zahájen v roce 1999 za základě programu Phare Evropské komise ve spolupráci s EBRD. Jeho cílem je zpřístupnit malým a středním podnikům úvěry, leasing a financování z vlastních zdrojů, a to pomocí financí zprostředkovaných místními finančními institucemi v zemích, které vstupují do EU. Na základě tohoto programu již bylo malým a středním podnikům poskytnuto více než 796 milionů EUR (690 milionů EUR z EBRD, 106 milionů EUR z EU) včetně 74 milionů EUR v České republice.

Program Phare představuje jeden z hlavních programů, na jejichž základě se uskutečňuje finanční a odborná spolupráce mezi EU a budoucími členskými státy EU. Předpokládá až do roku 2006 každoroční přidělování prostředků oprávněným zemím ve výši 1,5 mld. EUR.

Marie Petrovová
Tisková mluvčí KB
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).