Hlavní navigace

Den protestu proti bankovním poplatkům se blíží - 28. únor

Před časem vyzval portál www.bankovnipoplatky.com návštěvníky webu, aby hlasovali o nejvhodnějším datu pro „Den protestu proti bankovním poplatkům“. S přehledem zvítězil jako nejvhodnější den 28. únor. Poslední den nejkratšího měsíce byl navržen jako symbol, že bankovní poplatky peníze klientů také krátí.

Doba čtení: 1 minuta

Počínaje letošním rokem tedy můžeme 28. února „slavit“ jako den protestu proti bankovním poplatkům či alternativně jako den bez bankovních poplatků. Portál www.bankovnipoplatky.com v této souvislosti připravuje několik aktivit.

První z nich je anketní otázka, ve které se mají návštěvníci webu vyjádřit k tomu, jakým způsobem si tyto oslavy představují. Zatím jsme jako základní možnosti, co dělat onoho dne 28. února, zvolili – neplatit platební kartou, neprovádět žádné bankovní převody, vybrat peníze z běžných účtů, nalepit poplatkožrouta na nejrůznější místa či lampiónový průvod.

Cílem je upozornit na problematiku bankovních poplatků v ČR zajímavou a nevšední formou a věnovat tomuto tématu pravidelně jeden den v roce. Dále vyzýváme banky, aby se jakýmkoliv způsobem připojily k této iniciativě a jeden den v roce byly na své klienty, pokud jde o bankovní poplatky, shovívavější. V této souvislosti stojí za to připomenout, že za jeden kalendářní den vyberou banky v ČR na poplatcích více než 90 milionů korun (90 254 794 – částka vzniklá dělením celkového zisku z poplatků a provizí – téměř 33 miliard – a počtem dní v roce. V tomto případě jde o údaje za rok 2006. Výsledky za rok 2007 jsou zatím známy jen za první tři čtvrtletí). O dalších aktivitách Vás budeme informovat v nejbližších dnech.