Hlavní navigace

Další Click fond, garantovaný podílový fond, na trhu

Světové akcie 6

ČSOB rozšiřuje spektrum v současnosti nabízených fondů o fond ČSOB Světové Akcie 6, jehož investiční strategie zajišťuje (i v případě poklesu trhů) minimálně výplatu počáteční investice. Akcie fondu je možné za zvýhodněných podmínek nakoupit v upisovacím období probíhajícím až do 31. října 2002.
Vzhledem k očekávanému poklesu výnosů z dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu na historicky nejnižší hodnoty, přichází ČSOB s nabídkou alternativy, která kombinuje bezpečí dluhopisů s potenciálem růstu akcií největších světových společností. Tento způsob investování je v Evropě stále populárnější, kdy je vysoký zájem klientů způsoben především výhodným způsobem výpočtu výnosu. Období, kdy dojde k poklesu trhů, se totiž do výsledku konečného zhodnocení započítávají maximálně do výše 3%. Naopak nárůsty za jednotlivé roky jsou započítány až do výše 9%. Investor tak může při splatnosti dosáhnout výnosu v rozmezí 0 až 45%, ale ani v případě poklesu trhů neztrácí a zůstává minimálně na své původní investici.
V letech 2000 a 2001 vložili klienti do sedmi obdobných, zajištěných fondů, které ČSOB nabízela, celkem 1,5 miliardy Kč.
Prostřednictvím fondu ČSOB Světové Akcie 6 investuje klient na dobu 5 let a 4 měsíců do koše akciových indexů složeného z DJ EuroStoxx 50 (zaměření na eurozónu), S&P 500 (zaměření na USA) a NIKKEI 225 (zaměření na Japonsko). Zhodnocení fondu je dáno součtem zhodnocení koše akciových indexů za každé z 5 období. Konkrétně v posledních 10 letech by tato strategie přinesla následující výsledky:
maximální výnos byl 45,00% (7,24% p.a.)
minimální výnos 21,00% (3,65% p.a.)
průměrný výnos 36,47% (6,03% p.a.).
Významnou výhodou fondu je zajištění vůči pohybu české koruny, neboli kurzovému riziku. Většina ostatních zahraničních fondů je v ČR totiž nabízena v zahraniční měně a k riziku pohybu hodnoty podílového listu je tedy třeba připočítat i riziko kurzové.
Fond ČSOB Světové Akcie 6, stejně jako fondy z let 2000 a 2001, je součástí fondu KBC Click, který spravuje majetek v ekvivalentu více než 150 miliard Kč. Fond KBC Click byl založen v Belgii, podléhá dozoru belgické Bankovní a finanční komise a pro činnost na území ČR obdržel povolení české Komise pro cenné papíry.
I přesto, že se klientům doporučuje setrvat ve fondu až do splatnosti, jde o otevřený fond a je možné z něj kdykoli vystoupit za cenu, která odpovídá čisté hodnotě obchodního jmění připadajícího na 1 akcii.

V současné době ČSOB nabízí na všech svých pobočkách celkem 92 fondů různých investičních strategií spravovaných v rámci skupiny KBC (z toho 79 fondů KBC a dalších 13 fondů spravovaných investičními společnostmi OB Invest a 1. investiční).
Skupina KBC patří mezi největší evropské správce investičních fondů. Obhospodařuje majetek v celkové výši 1.500 miliard Kč. Fondy skupiny KBC nabízené prostřednictvím ČSOB jsou denominované jak v CZK, tak v zahraničních měnách (hlavně EUR a USD). Investice je možná již od částky 5.000 Kč nebo jejího ekvivalentu v cizí měně. Tato velmi nízká suma, přístupná široké veřejnosti, platí, na rozdíl od většiny konkurenčních nabídek, také pro fondy zahraniční.

Pavel Hejzlar, firemní komunikace ČSOB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).