Hlavní navigace

ČSOB Leasing posílil své čelní postavení na trhu

Společnost ČSOB Leasing stanula podle údajů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) opět v čele leasingového trhu a dále zvýšila svůj náskok před konkurencí z minulých let. ČSOB Leasing je nepřetržitě jedničkou leasingového trhu již od roku 2001. Společnost svým loňským rekordním obratem ve výši 25,2 miliardy korun a šestnáctiprocentním meziročním růstem výrazně upevnila své postavení v čele leasingového trhu a udržela si více než patnáctiprocentní podíl na rostoucím leasingovém trhu.

ČSOB Leasing si dlouhodobě drží i postavení jedničky nebo přední postavení i ve financování jednotlivých komodit. Společnost je lídrem ve financování nákladních automobilů, strojů a zařízení s osmnáctipro­centním podílem na trhu financování těchto komodit. Nejvíce však vzrostl obrat v komoditě užitkových automobilů – o 33 procent, celkově objem financování dopravní techniky vzrostlo o 22 procent. ČSOB Leasing výrazně posílil svou pozici i v oblasti financování ojetých automobilů a dostal se na pozici trojky na trhu. Významný posun společnost zaznamenala i v oblasti produktů operativního leasingu, kde se posunula z pátého na třetí místo s více než sedmiprocentním podílem na trhu.

Podle metodiky vykazování ČLFA dosáhl celkový objem nových leasingových obchodů společnosti ČSOB Leasing hodnoty 19,7 miliardy korun, v úvěrech pak hodnoty financování ve výši 3,9 miliardy korun, celkem tedy 23,6 miliardy korun. ČLFA vykazuje výsledky svých členů podle součtu pořizovacích cen u předmětů pořízených leasingem a součtu financovaných částek u spotřebitelských úvěrů, vždy podle data předání předmětu zákazníkům do užívání. ČSOB Leasing u všech produktů uvádí své výsledky jako součet pořizovacích cen financovaných předmětů.

Obchody společnosti ČSOB Leasing rostou rychlejším tempem než obchody hlavních konkurentů na leasingovém trhu. V loňském roce dle údajů ČLFA zvýšil náskok před od leasingovou dvojkou, společností Unicredit Leasing o 1,2 miliardy korun (o 15 procent) a před společností ŠkoFIN o 2,4 miliardy korun (o 22 procent).

Pořadí na relevantním trhu (dle celkového objemu nově uzavřených obchodů podle vykazování ČLFA v oblasti financování movitostí za rok 2007):

1. ČSOB Leasing, a.s. – 23 588
  2. Unicredit Leasing, a.s. – 15 241
  3. ŠkoFIN s.r.o. – 12 598

„Součástí strategie naší společnosti je udržení čelního postavení v oblasti financování nákladních automobilů, strojů a zařízení a další dynamický rozvoj především v oblasti financování nových a ojetých vozů a v operativním leasingu. Údaje za loňský rok dokazují, že se nám daří vytyčenou strategii naplňovat,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Leasing Karel Bouček.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).